Při dopolední besedě studenti gymnázia společně s přednášejícími probrali architekturu našeho kraje od jeho prvotního osídlení v pravěku až do doby stavění barokních kostelů otcem a synem Dientzenhoferovými.

Lukáš Hudák nezapřel svůj pedagogický talent, s dětmi diskutoval a připravil pro ně i soutěžní otázku.

„Správnou odpověď věděl jako první Dominik Šikut, a tak za odměnu získal nevšední zážitek. Při návštěvě pevnosti Josefov v Jaroměři si bude moci v Ravelinu No. XIV. vystřelit z repliky historického kanónu,“ prozradila nám Yvona Eliášová ze sdružení Krajiny Broumovska.

Podvečerní beseda ve Výstavní síni Klášterní zahrady se nesla ve stejném duchu. Osídlení pravěku bylo sice vynecháno, o to více se Lukáš Hudák věnoval současnému vzhledu domů, statků a ostatních budov přímo v Broumově a v okolních vesnicích.

„Jeho nezaujatý pohled mladého začínajícího architekta se setkal jak se souhlasem tak i s nevolí přítomných posluchačů a vyvolal rozsáhlou diskuzi,“ prozradila Deníku Yvona Eliášová.

„Cíl projektu, kterým je zamyslet se nad Broumovskem, jako místem kde žijeme, pomocí nezaujatého pohledu lidí, kteří nám mají co říct a kteří mají k Broumovsku vztah, tím byl i tentokrát naplněn,“ neopomněla dodat, a připomněla, že projekt byl podpořen z grantových programů Agentury pro rozvoj Broumovska a Města Broumova.