V nedělním odpoledni se takovýchto sourozenců, kteří mají v rodném listě stejné datum narození, sešlo před ratibořickým zámkem na dvě desítky. Organizátorky setkání dvojčat Dáša a Lada přítomné přivítaly dvojhlasným veršováním a ještě před zahájením setkání rodiče obdařily stužkou se dvěma pramínky – když byly růžové, jednalo se o rodiče holčiček, modrý označoval chlapce a dvoubarevné páreček.


Na spanilou jízdu zámeckým parkem směrem k splavu se vydaly zejména tandemové kočárky, neboť většina přítomných dvojčátek byla ve věku dvou až tří let. Těm nejmladším byly tři měsíce a ta nejstarší již ukrajovala první školní roky.


„Nejdál to měla do Ratibořic rodina z Brna, další účastníci přijeli z Opatovic, z Pardubic, ale většina účastníků byla z Náchodska či Trutnovska,“ prozradila nám pořadatelka Dáša.


Na včerejším setkání se potkávali lidé, kteří jsou třeba několikrát týdně v kontaktu na internetových stránkách www.dvojcata.cz, kde si vyměňují různé rady do života. „Tematicky je tato stránka rozdělena do různých věkových kategorií – od očekávání narození dvojčat, přes nejmenší děti až po školáky a období puberty. Rodiče dvojčat se zde dozví více o stravování, kam jet na dovolenou nebo třeba o kočárkách pro dvojčata,“ uvedla příklad možností této internetové stránky Lada Vacková, kterou těšilo, že nedělním setkáním se virtuální přátelství z netu mohlo přetavit ve fyzické seznámení tváří v tvář.
A jaké to je být rodičem dvojčat? „Hrozný,“ odpověděla maminka Šárka, ale její úsměv prozrazoval, že to určitě nemyslí vážně. Kluci Jáchym a Jan, kteří zrovna dnes oslaví druhé narozeniny, sice spokojeně oddychovali vedle sebe v kočárku jako andílci, ale jejich otec prozradil, že to není tak dávno, kdy se pokoušeli přikládat do kamen a odnesl to propálený koberec. „Jsou schopný rozebrat celej barák za půl hodiny,“ dodal s notnou dávkou nadsázky.