„Raději jsme si vzali deštník. Překonali lenost a vyrazili,“ řekla Deníku v ratibořické bažantnici Eva Smutná z Jaroměře. Již okolo poledne se na parkoviště u zámku začínaly sjíždět první automobily. V pravidelných intervalech sem přijížděly kočáry a povozy tažené koňmi, aby první jarní návštěvníky svážely do epicentra veškerého dění v blízkosti Panského hostince.


Přímo mezi hosty v restauraci Mlynářova zahrádka už vystupovaly děti z folklorního souboru Kvítek z Hradce Králové, doprovázené lidovou muzikou. Turisté zde mohli rovněž získat pamětní účastnické listy s příležitostným razítkem, materiály z Kladského pomezí a pochutnat si na klobásách, které pro ně připravoval Míša Lokaj z pořádajícího občanského sdružení Babiččino údolí 2006.


Úderem čtrnácté hodiny nastal ten nejslavnostnější okamžik. Chvíli ještě děti z Kvítku tančily před narůstajícím množstvím diváků, aby se pak Josef Daňsa, místostarosta České Skalice, chopil nůžek. „Po roce se setkáváme, abychom otevřeli Babiččino údolí. Přejme mu, ať projde celý rok v pohodě bez nějakých pohrom a potop, ať má hodně návštěvníků, ať je tady mír a spokojenost. Ať se tu vždycky setkáme v přátelství,“ popřál této turisticky atraktivní lokalitě místostarosta Daňsa a přestřihl pásku.


Potom společně s jednou z členek Kvítku a s Mořenou – Zimou (na snímku) usedli do kočáru a doprovodili průvod návštěvníků, kteří se vydali k Viktorčinu splavu. Tam byla zima utopena v chladných vodách řeky Úpy.