Tuto sobotu, 24. srpna, se uskuteční od 15 do 18 hodin v zahradě vily 6. ročník, který je zaměřen na historické rozárium – růžovou zahradu, prostor, na jehož obnovu se organizace snaží sehnat finanční prostředky od roku 2010.

Vila Čerych s přilehlou zahradou se řadí k architektonickým klenotům Královéhradeckého kraje. Sídlo rodiny Čerychovy navrhnul v roce 1924 přední český architekt Otakar Novotný, zahrada je dílem architekta Josefa Kumpána. Majitelé však roku 1948 byli nuceni svůj domov opustit a dům i zahrada navzdory využívání různými organizacemi chátraly a upadaly v zapomnění. Svůj lesk a krásu se jim snaží navrátit Nadace rozvoje občanské společnosti a Centrum rozvoje Česká Skalice, jenž zde provozuje vzdělávací středisko.

Prvorepubliková kavárna láká
Pro návštěvníky samotné benefice je přichystán bohatý program. Po celé odpoledne bude provázet vynikající loutnista Jindřich Macek. Dále se můžete těšit na prvorepublikovou kavárnu, ve které bude možné ochutnat skvělé růžové víno.

Budete se moci zúčastnit turnajů ve společenských hrách například pétanque, kubb, kriket, či zhlédnout vystoupení orientálních tanečnic. Na závěr Vás čeká aukce exkluzivních benefičních vín. Po celou dobu akce bude možné zakoupit růžová benefiční vína a dárkové certifikáty na sazenice růží s možností účasti v podzimním zahradnickém kurzu. K vidění bude i model rozária.

Pořádání benefice patří k možnostem, jak získat na obnovu a opravy zahrady finanční prostředky. Díky štědrosti veřejnosti i firem a také prostřednictvím různých projektů se povedlo obnovit mlatové cestičky, připravit instalaci laviček a keřů s živými ploty.