V Novém Městě bude otevřen zimní stadion, krčínská sokolovna, zámecká věž Máselnice, galerie Zázvorka či městské muzeum. Zájemci budou moci navštívit i zříceninu hradu Výrova, ležící na skalnatém ostrohu nad řekou Metují a nad cestou směrem na Nový Hrádek. Po cestě do Dušníků bude zpřístupněn kostel ve Slavoňově, kaple v Rokoli a v Olešnici v Orlických horách pak kostel, muzeum a mechanický betlém. Na polské straně v obci Levín bude zpřístupněn kostel a železniční viadukt, v samotných Dušníkách proslulé muzeum papírenství, dva objekty v lázeňském parku a tři kostely.

„Od 10 do 18 hodin bude na trase Nové Město nad Metují, Slavoňov, Olešnice v Orlických horách, Levín, Dušníky kyvadlově jezdit bezplatná autobusová doprava. Na každé ze zastávek může návštěvník vystoupit, prohlédnout si vybranou zajímavost a pokračovat dál až do Polska a zpět," informovala Petra Kuřátková z informačního centra v Novém Městě nad Metují.

Bohatý doprovodný program

Pro české i polské návštěvníky bude na náměstí v Novém Městě nad Metují připraven také bohatý doprovodný program. Celou akci zahájí historický průvod od zimního stadionu v Krčíně v 9.00 hodin a pokračovat bude na Husově náměstí, kde se na venkovním pódiu uskuteční kulturní program. Průvod bude vedený družinou zakladatele města Jana Černčického z Kácova, kterému po příchodu průvodu na Husovo náměstí v 10 hodin odevzdá starosta klíč od města a symbolicky mu tak pro tento den předá vládu. Tohoto zahájení Dnů evropského dědictví na Husově náměstí se zúčastní vedení jak Nového Města nad Metují, tak i Dušníků. Vystoupí děti ze Základní umělecké školy Bedřicha Smetany, pěvecký sbor dětí základní školy z polského města Strzegomi a pěvecký sbor Tarantella z Dušníků. Ve 13.30 seskočí parašutisté Aeroklubu Nové Město nad Metují, své dovednosti ukážou mažoretky MONA Náchod, na programu je také ukázka činnosti malých hasičů z řad předškolních dětí, dále se představí skupina Inferno s ukázkou bojového umění capoira. Na děti čeká zábava s balónky nazvaná Kouzelný koktejl mistra Karla. Pro všechny k dobré náladě bude koncertovat hudební skupina Senior band.

Již tradiční doprovodnou akcí k této příležitosti jsou zámecké trhy před a na nádvoří novoměstského zámku. Letošní novinkou budou navíc trhy regionálních produktů s ukázkou tradičních řemesel. Návštěvníci z Čech, ale i z Polska tak budou mít vzácnou příležitost vidět na vlastní oči, jak takové tradiční výrobky vznikají, budou je moci ochutnat nebo si vyzkoušet jejich výrobu. Řemeslníci a výrobci potravinářských, zemědělských a přírodních produktů si své stánky a provizorní dílny rozloží před budovou městského muzea. Většina jejich výrobků je certifikována značkou originální nebo regionální produkt. Ta garantuje, že výrobek je vyroben místním výrobcem, splňuje přísné normy kvality a je šetrný k životnímu prostředí.

„Součástí tohoto jarmarku bude i řemeslný „workshop". Přijedou kovotepci, raziči mincí, svíčkaři, zvonař, kovář a výrobci vinutých perlí. Tady si určitě přijdou na své především děti. Vlastníma rukama si zde vyrobí svíčku, zadrátují hrneček nebo jen kamínek na památku. Každý si bude moct vyrazit pamětní minci jako suvenýr z této akce," uvedl ředitel novoměstského městského muzea Jiří Hladík.

Návštěvníci budou svědky také výroby dřevěného štípaného šindele, dráteník před jejich očima zadrátuje hrnec stejně, jako tomu bylo ještě před pár desetiletími. Řemeslníci z chráněných dílen Kopeček v Orlických horách předvedou svou košíkářskou a tkalcovskou dílnu. Představí se také krejčí lidových krojů a dobových oděvů.

Hojnost dobrého jídla i pití

Milovníky dobrého jídla a pití jistě potěší třeba Staročeský pivovárek z Dobrušky s ochutnávkou několika druhů piv, výrobce zabíjačkových produktů, prodejce medoviny. Ochutnat bude možno též vlastnoručně praženou Frolíkovu kávu, sváteční koláčky z Lična nebo právě stočené hořické trubičky.

Navštívit bude možno i řadu výstav. Jak vypadaly ložnice našich babiček, to si návštěvníci prohlédnou v muzeu. V přízemí zámku a v městské galerii Zázvorka spatří výstavu grafik a obrazů akademického malíře Vladimíra Rocmana, pořádanou k devadesátinám autora. V arkádách zámku bude expozice o životě a díle architekta Dušana Jurkoviče. Na své si přijdou i příznivci techniky, v přízemí zámku je výstava vozítek Velorex a před zámkem bude přehlídka veteránů Klubu historických vozidel Metuje.

Nové Město nad Metují a Dušníky jsou partnerskými městy už více než 15 let. Společnými projekty se snaží povzbudit turistický ruch v česko-polském příhraničí. Obě města mají rozhodně co nabídnout. Nové Město patří mezi nejmalebnější historická sídla v Čechách a Dušníky jsou vyhledávaným a klidným lázeňským letoviskem.

Tento projekt je spolufinancován z prostředků ERDF prostřednictvím Euroregionu Glacensis.

Kde budou mít otevřeno:

Nové Město nad Metují:

zimní stadion v Krčíně, Sokol Krčín, městské muzeum, Městská galerie Zázvorka, zámecká věž Máselnice, zřícenina hradu Výrov

Slavoňov: dřevěný kostel sv. Jana Křtitele

Rokole: mariánské poutní místo s kaplí, pramenem a křížovou cestou

Olešnice v Orlických horách: kostel sv. Máří Magdaleny, Utzův mechanický betlém, muzeum

Lewin Kłodzki: kostel sv. Michala archanděla, železniční viadukt

Duszniki-Zdrój: muzeum papírenství, pavilón minerálního pramene, Chopinův dvůr, kostel sv. Petra a Pavla, františkánský klášter, kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova

Od 10 do 18 hodin bude na trase kyvadlově jezdit bezplatná autobusová doprava