„Akci považujeme za jednu z možností, jak poděkovat sportovcům za vzornou reprezentaci našeho města,“ sdělila organizátorka Irena Nováková. „Pro první ročník jsme zvolili širší časové rozpětí, ohlížíme se celkově do historie všech sportovních úspěchů. Z toho důvodů jsme ocenili celkem pětadvacet sportovců, spolků i organizací. Pro příští ročník plánujeme vyhlašovat nejlepší sportovce vždy jen za období jednoho roku,“ dodala.

Gala večerem provázel moderátor Petr Vondráček. První oceněnou se pak stala Pavla Rybová (Hamáčková), mistryně světa i Evropy ve skoku o tyči. A právě ona pak předala plakety i všem dalším oceněným.

Plaketu Sportovec města Červený Kostelec převzalo například družstvo kuželkářů TJ Červený Kostelec. Zde je největším talentem dorostenec Daniel Neuman, který si z MS v Sarajevu (2011) přivezl bronzovou medaili v disciplíně tandemů a stal se i mistrem světa ve sprintu. Oceněn byl i šipkař Karel Sedláček, který obsadil druhá místa na MS v Chorvatsku (2009) a ve Španělsku (2011).

Ze sportovních organizací bylo oceněno družstvo Petanque Stolín, držitel titulu mistra světa mezi jednotlivci a tří titulů mistrů ČR trojic. U již neaktivních sportovců byly vyzdviženy také vynikající úspěchy Jaroslava Pavelky, dvojnásobného mistra světa v ultra triatlonu (1994, 1995). (jm)


Seznam nominovaných a zároveň i oceněných

Mgr. Pavla Rybová (Hamáčková)
V letech 1980 a 1981 se věnovala jazzgymnastice, kterou v období 1984 až 1992 vystřídala sportovní gymnastika. Poté přešla k atletice: do roku 1996 se specializovala na překážkový běh a sedmiboj, následně se v týmu Dukly Praha zaměřila na skok o tyči.
V roce 1999 se stala univerzitní mistryní světa, v roce 2000 halovou mistryní Evropy (Gent), o rok později halovou mistryní světa (Lisabon), v roce 2005 se v Helsinkách stala druhou vicemistryní světa. Účastnila se olympijských her v Sydney v roce 2000, o čtyři roky později byla na olympiádě v Aténách jedenáctá. V roce 2005 se stala druhou vicemistryní světa v Helsinkách, v roce 2007 dvakrát posunula český rekord (461 cm a 464 cm).
Na podzim roku 2006 se provdala za bývalého českého desetibojaře Jiřího Rybu. V současné době rodina žije v Jablonci nad Nisou a Pavla je na mateřské dovolené. Stará se o 3 letého syna Jiřího a ročního syna Jakuba. Věnuje se také svému povolání fyzioterapeuta, které vystudovala na Karlově univerzitě.

1. Kategorie – SPORTOVNÍ SPOLKY A ORGANIZACE V ČERVENÉM KOSTELCI + JEJICH NOMINOVANÍ JEDNOTLIVCI či družstva

1. Oddíl kopané – Tento oddíl je největší v Červeném Kostelci
- Počátky se datují do r. 1907
- Příští rok oslaví 100 leté výročí
- V oddílu vyrostlo hodně kvalitních hráčů, kteří reprezentovali červenokostelecký fotbal ve vyšších soutěžích
Vybrané družstvo: starší dorost – ročník 1997-98.
V tomto roce dosáhl červenokostelecký fotbal historického úspěchu, kdy se toto družstvo umístilo v oblastním přeboru východočeského kraje, což je nejvyšší celostátní soutěž, na 2. místě. Mužstvo trénoval pan Zdišek Kerner, a ing.Vladimír Beneš byl vedoucí mužstva a trenér brankařů.

2. Kolektiv mladých hasičů SDH Stolín – požární sport
- od roku 2005 se zúčastnili 150 soutěží
- Největší úspěchy: 2007 a 2008 – 1. místo v okresních kolech, 2009 a 2011 – 2. Místo v krajském kole
- Michaela Vondrová – požární sport – členka kolektivu SDH Stolín
- členkou SDH Stolín je již 7 let
Největší úspěchy: v letech 2007,2008,2009,2010,2011 vyhrála vždy 1.místo v okresním kole, na mistrovství ČR v Ostravě dosáhla na 5.místo

3. Družstvo kuželkářů TJ Červený Kostelec – muži
Družstvo kuželkářů TJ Červený Kostelec – dorost
První utkání kuželkářů v Červeném Kostelci se datuje v roce 1960. Významným mezníkem historie oddílu byl odchod z dřevěné kuželny na Bedně do nové kuželny v Nerudově ulici. Vzrostl zájem dalších nadšenců pro kuželky a v letech 2008 až 2010 dokonce hráli v prvoligové elitě a byli stálými účastníky finálových bojů o mistra republiky.
Největším talentem oddílu je Daniel Neumann
Jeho výsledky v tak mladém věku jsou obdivuhodné. V roce 2009/10 se stal dorosteneckým mistrem ČR a titul obhájil i v následujícím roce. V roce 2011 byl členem české dorostenecké reprezentace na mistrovství světa v Sarajevu, kde získal bronzovou medaili v disciplíně tandemů a stal se mistrem světa ve sprintu.

4. Tělovýchovná jednota- Volejbalový oddíl
Družstvo žákyň / Družstvo juniorek / Družstvo mužů A / Družstvo žen A

TĚLOVÝCHOVNÁ JEDNOTA, VOLEJBALOVÝ ODDÍL - od roku 2009 se oddíl drží na prvním a druhém místě v Krajském přeboru a to jak v kategorii mladší i starší žákyně. V roce 2011 získaly 4. místo na Mistrovství republiky žákyň. Juniorky se probojovaly do druhé nejvyšší soutěže v republice a úspěšně reprezentují Červený Kostelec. I družstvo mužů hraje v 1. třídě krajského přeboru a je nejúspěšnějším družstvem dospělých v historii oddílu. Družstvo žen A se již několik let drží na předních příčkách Krajského přeboru. V loňské sezóně skončily na 3. místě a letos jsou zatím druhé.


5. DC Hobl Horní Kostelec – šipky
-v roce 2005 vzniklo po domluvě pár kamarádů šipkové družstvo, patřící do Unie šipkových organizací. Hned v první sezóně obsadili 1.místo ve 3.lize Severovýchodních Čech-východ a to bez jediné porážky. To samé zopakovali v sezóně 2008-9, ale již v první lize Náchodska. V sezóně 2010-11 opět vyhráli 1.ligu Náchodska, a to již pod vedením kapinánky
Karel Sedláček s elektronickými šipkami začal v roce 1998, od roku 2007 je aktivním členem reprezentačního družstva České republiky, kde naši republiku reprezentuje na Mistrovstvích Evropy a světa, kde se pravidelně umísťuje na předních příčkách.
V roce 2009 a 2011 získal 2.místo ne MS v Chorvatsku a ve Španělsku.
Mezi šipkaři je velice oblíbený, přezdívají ho „zlej Kája“, ale ne proto, že by byl zlý, ale pro jeho nekompromisní hru.

6. Oddíl tenisu -Družstvo veteránů „A“ Tenisového oddílu TJ Červený Kostelec
-vítězové východočeského oblastního přeboru 2009,2010
-nejlepší veteránské družstvo východních Čech v r.2009
Milana Wolfa – stál 25 let v čele červenokosteleckého tenisu
-za jeho vedení, a samozřejmě za podpory dlouhé řady ochotných členů klubu vznikl tenisový areál tak, jak ho známe
Jana Gerharda - začínal s tenisem v Červeném Kostelci,po ukončení činnosti tenisové školičky odešel hrát za dorost do Nového Města. Už jako hráč kategorie dospělých se vrátil a nyní je kapitánem A družstva. V individuálním žebříčku míří mezi nejlepší krajské hráče-loňský rok zakončil jako 31.

2. Kategorie – SPORTOVNÍ SPOLKY A ORGANIZACE V ČERVENÉM KOSTELCI – nominováno celé družstvo

7. Petanque Stolín - Petanque Stolín patří mezi průkopníky tohoto sportu v ČR
-minulý rok slavil již 15 let své aktivní činnosti zaštítěnou pod českou asociací pétanque klubů
-mezi super výsledky jistě patří dva tituly mistrů ČR trojic, titul mistra světa mezi jednotlivci, titul mistra ČR 50+, titul mistriň ČR žen, titul mistra ČR smíšených dvojic a dvakrát titul mistra ČR kategorie klubů
-díky těmto kvalitám se hráči již dvakrát účastnily mistrovství světa, kde uhráli nejlepší výsledek v historii účasti českých reprezentací na MS.

8. Tělovýchovná jednota - Sokol Olešnice
- založena v roce 1912, po pauze, kterou způsobila druhá světová válka si v roce 1947 olešenští nadšenci postavili sokolovnu. Sokolové se věnují snad všem sportovním disciplínám, ať už gymnastice, atletice i kolektivním sportům. K největším úspěchům jistě patří vítězství v okresním přeboru ve futsalu.

9. MUSHER CLUB METUJE – sport psích spřežení
-v roce 1993 se poprvé nadšenci z Červeného Kostelce a okolí účastnili s prvním psím spřežením závodů na Kumburku u Jičína. Oficiální sportovní klub byl založen v září 1995 a začal pořádat závody, od roku 2004 jako Mistrovství republiky, o rok později klub uspořádal Mistrovství Evropy „OFF SNOW“ v Bělči nad Orlicí. Dnes jsou největším klubem v ČR. Největších úspěchů za tento klub dosáhli:
Michal Merhaut – Mistr světa OFF SNOW – 2007 Itálie
Zdenka Dušková – 3. Místo na Mistrovství světa - 2011 Slovensko

10. Kadet Červený Kostelec - všestranný dětský a mládežnický
oddíl se zaměřením na dění okolo vody
-hlavním cílem činnosti oddílu je naučit děti žít v kolektivu, tak,aby se naučily spolupracovat ve složitějších situacích,myslet nejen na sebe a svou bezpečnost,ale také na druhé
-pravidelně se účastní celostátních kol triatlonu turistických oddílů a dalších soutěží, kde se umísťují na předních místech

11. Mladí hasiči Lhota za Červeným Kostelcem
-na první schůzce v roce 2006 se ještě nikomu ani nezdálo o nějaké hasičské soutěži. Ale potom věci vzaly rychlý spád, sborem prošlo asi 40 mladých hasičů a nakonec vydrželi ti, co svůj kroužek mladého hasiče vzali opravdu vážně.
-od roku 2007 se účastní různých hasičských soutěží, a to jak v družstvech tak i v jednotlivcích a obsazují v nich přední místa

3. Kategorie – NOMINOVANÍ JEDNOTLIVCI, KTEŘÍ JSOU V SOUČASNÉ DOBĚ AKTIVNÍMI SPORTOVCI

12. Tluk Martin-CURLING
-od roku 2000 se věnoval atletice
-od 2004 se aktivně věnuje curlingu vozíčkářů,
-sklízí úspěchy se svým družstvem vozíčkářů SK Nové Město,s kterým v roce 2008 a 2010 získali 1.místo na mistrovství české republiky
-od roku 2007 je členem reprezentace České republiky v curlingu a celé šestičlenné družstvo se účastní mnoha turnajů kvalifikace na Mistrovství světa –ve Skotsku,Finsku,Kanadě,Rusku a dalších zemích
-v roce 2011 získali na Mistrovství světa v Praze 9.místo

13. Koblížek Martin – stolní tenis
-Martin navštěvuje ZŠ v Červeném Kostelci a do ankety ho přihlásila jeho třídní učitelka paní Dáša Hanušová
-již od roku 2008 je reprezentant české republiky v kategorii starších žáků i juniorů
-v roce 2011 se účastnil mistrovství Evropy kadetů, získal 2.místo na mistrovství české republiky kadetů družstev, 3.místo na mistrovství české republiky juniorů družstev, 2.místo na MČR ve čtyřhře
-byl již vyhlášen dvojnásobným sportovcem královéhradeckého kraje
-13.12.2011 se zúčastnil prvního zápasu v extralize mužů

14. KARIN ŠIMŮNKOVÁ
Reprezentovala oddíl národní házené už jako mladší žákyně, hraje na postu obránce a protože podává spolehlivé výkony, hostuje již několik sezón v prvoligovém oddílu Sokol Krčín, který v sezóně 2010/2011 vyhrál 1. ligu. Karin získala titul Mistryně ČR pro rok 2011.
-do ankety ji nominoval Oddíl národní házené – vedoucí pan Maxa
– založen v roce 1939 a po pár letech měl přes deset družstev zapojených do okresních i krajských soutěží. Zvlášť úspěšné byly pro tento oddíl roky 1989 až 2001, kdy družstvo žákyň získalo vysoká ocenění na Mistrovství České republiky.

15. Bergmann Michal
-sport: cyklistika – závody na horských a silničních kolech
-od roku 2007 do 2011 se účastní jak Středečních pohárů, tak závodů Královéhradecký kraj, kde se střídavě umísťuje na 2.,3.,4., a 5.místě
-v roce 2010 se účastnil „českého poháru“, na kterém získal krásné 8.místo

16. Šmída Oldřich – běh na střední a dlouhé tratě
-od mládí se věnoval hokeji
-od 35 let běhu na střední a dlouhé tratě
-největší úspěchy: 3x mistr světa veteránů v běhu do vrchu-2008-Dolní Morava-Kralický Sněžník,2009-Chorvatsko,2010-Polsko.
-v letech 2008,2010 a 2011-mistr republiky v běhu do vrchu v kategorii 60-64 let

17. Kosař Matěj-šachy
-za šachový oddíl Červený Kostelec ho nominoval vedoucí šach.oddílu pan Svietinský
-Matěj vyhrál již několik šachových turnajů, ve své kategorii patří k nejlepším hráčům v kraji
-v seriálu velkých cen královéhradeckého šachového svazu pravidelně obsazuje stupně vítězů
-v poslední sezóně je platným hráčem v „A“ družstvu dospělých na III.šachovnici

18. Kaněra Michal
-druh sportu: cyklistika – horská kola MTB
-sportovní kariéra začala kombinací kola a motokrosu, až postupem času, kdy se Michalovi začaly dostavovat první výsledky na kole, měl volbu jasnou
-z mnoha ocenění minulých let uvádíme nejlepší výsledky v roce 2011-3.místo v epavém závodě Bikechallenge Polsko, 5.místo Grand prix Slovensko,7.místo na mistrovství ČR v maratonu v kategorii Elite
-vrcholem letošní sezóny bude mistrovství ČR a světový pohár v Novém Městě nad Metují

19. Havíř Ivo
-sportovní kulturistika
-tomuto sportu se věnoval již po vojně, a to 4 roky
-a dále od roku 2006, ve kterém se již umístil na 3.místě na mistrovství republiky v kategorii MASTERS
-stejného umístění dosáhl i v letech 2008,2009 a 2010
-v roce 2009 se účastnil mistrovství světa v Budapešti, kde vybojoval 5.místo
-v roce 2010 vybojoval 3.místo na mistrovství Evropy ve Vídni

4. Kategorie – JEDNOTLIVCI, KTEŘÍ JIŽ V SOUČASNÉ DOBĚ NEJSOU AKTIVNÍMI SPORTOVCI

20. Hůlek Josef
-jízda na sportovním vozíku
-tomuto sportu se věnoval od r.1987 do r.2000
-závodil na dráze 100,200,400,800,1500m až po klasický maraton
-zúčastňoval se tuzemských i zahraničních závodů, nejdále byl v Los Angeles a Oitě v Japonsku, kde vybojoval mezi 500 účastníky 26.místo
-doposud je držitelem čtyř českých rekordů na 100,200,400 a 800 m

21. Pichrt Michal
-SPORTOVNÍ DISCIPLÍNA: DUATLON
-z jeho největších úspěchů můžeme jmenovat v roce 1991 mistrovství Evropy dorostenců v Anglii, kde získal 2.místo, v roce 1992 ME v Madridu, kde se umístil na 5.místě, a v roce 1995 9.místo na ME v dlouhém triatlonu. V tomto závodě musel překonat 3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km v běhu.

22. Ryba Jiří
-úspěšný český atlet,jehož specializací byl víceboj
-ČR reprezentoval mimo jiné v r.2000 na Olympijských hrách v Sydney, kde obsadil 14.místo
-o rok později skončil šestý na mistrovství světa v kanadském Edmontonu
-jeho slibnou atletickou kariéru však narušila série zranění, kvůli kterým přišel o účast na MS Evropy a světa, i o letní olympiádu v Athénách, na kterou měl splněn limit
-nyní žije se svou rodinou v Jablonci nad Nisou, kde dostal
angažmá jako kondiční trenér A týmu hráčů Baumit Jablonec.

23. Vlčková – Franková Lenka
-sjezdové lyžování
-tomuto sportu se věnovala 14 let
-sbírala úspěchy již na žákovských a juniorských mezinárodních závodech
-na mistrovstvích ČSSR žen v r.1979,1980 a 1983 získala 1.místo
-v r.1978 se účastnila mistrovství světa v Garmiši, v r.1980 Evropského poháru kde získala celkové umístění 3.místo, v r.1980 na světovém poháru v Aspenu v USA získala 10.místo

24. Pavelka Jaroslav
-druh sportu-ULTRATRIATLON
-sportovat začal již v 16 letech-věnoval se vzpírání, po vojně se věnoval běhu na lyžích, maratonům, volejbalu, horolezectví, od r.1983 triatlonu a od r.1993 ultratriatlonu.
-mimo jiné se 3 x zúčastnil mistrovství světa v Mexiku, kde získal v roce 1994 a 1995 1. místo. V roce 1996 získal na cyklistickém závodě NORDKAP – GIBRALTAR 2.místo. Pro zajímavost - tento závod trval celkem 15 dnů.