Na tuto událost navazuje výstava ve vestibulu zámku, která na unikátních dobových fotografiích představuje manévry rakouské armády.

Od dopoledních hodin zněly údolím salvy z pušek a kanonáda z děl. Historické jednotky ze 6. praporu polních myslivců z Náchoda společně se 17. praporem polních myslivců z Třebíče, historická jednotka 18. pěšího pluku z Hradce Králové a 4. dělostřelecká rota z Klubu vojenské historie v Josefově předváděly jak ukázky výcviku, tak i střelbu z pěchotních zbraní a výcvik koní. Před zámkem rovněž zněly německé povely velitelů, vojáci v rámci manévrů pochodovali po improvizovaném táboře a zavedli návštěvníky do dob starého Rakouska.

„Uniformy i zbraně pocházejí z prusko – rakouské války v roce 1866, která se odehrávala také na Náchodsku,“ uvedl velitel náchodských polních myslivců Radek Teichmann.

Patrně největší pozornost diváků vzbudila střelba z kanónů. Ohlušující palba byla slyšet až v nedaleké České Skalici. Vojáci k tomuto účelu používali tří a čtyřlibrová děla. „Mírně si pootevřete ústa, aby vám nezalehlo v uších,“ nabádal přítomné velitel Teichmann.

Podívanou na Císařské manévry si nenechali ujít nejen návštěvníci z celé republiky, ale také ze zahraničí. „My jsme se původně chtěli podívat jen na zámek a prohlédnout si Babiččino údolí. Po příjezdu jsme se však dozvěděli, že tady budou nějaké vojenské ukázky. Já jsem bývalý důstojník a jsem z toho nadšen. Nic podobného jsem ještě neviděl,“ řekl našemu deníku Zbygniew Latko z polského města Kłodzko. Také osmiletému Patriku Jonášovi z Loun při pohledu na manévry zářily oči. „Baví mě to víc než taťku, který šel raději na pivo,“ prozradil Patrik. Součástí celodenního programu byl také promenádní koncert, při němž vystoupila vojenská dechová hudba 6. praporu polních myslivců z Náchoda.

Tento zdařilý podnik uspořádalo nové občanské sdružení Babiččino údolí 2006, které až do konce roku organizuje v Ratibořicích řadu akcí.