Existuje jen málo orchestrů, které by se poprvé sešly až na generální zkoušce před koncertem. Orchestr působící při ZUŠ v Hronově pro to měl tentokrát vážný důvod – jeho členové působí po celé České republice a dělí je od sebe až čtyřicet let.

Na pódiu tak vedle sebe zasedlo několik generací hráčů, kteří prošli hudebním vzděláním v hronovské hudební škole, aby si společným koncertem a setkáním připomnělo historii svého orchestru. Učitel Dušan Vrchoslav jej založil po příchodu do Hronova z Nového Města nad Metují, kde doposud působil jako ředitel tamní Lidové školy umění a kde uplatňoval svoji skautskou výchovu. Také nově založený orchestr vedl ve skautském duchu, což se odráželo zejména na étosu společných letních soustředění v Krkonoších. Důležitost jeho někdejšího výchovného i hudebního působení na mládež dosvědčuje řada původních členů, kteří se dodnes věnují hudbě, buď profesionálně, nebo na amatérské úrovni. Jedním z jeho žáků je také současný ředitel ZUŠ Hronov Josef Vlach, který převzal vedení souboru v roce 1990 a řídí ho dodnes. Během čtyřicetileté existence orchestr provedl na tři stovky koncertů v Čechách, na Slovensku, v Polsku, ve Francii a v Anglii a několikrát se zúčastnil i rozhlasové soutěže Concerto Bohemia. Za jeho pulty v průběhu minulosti zasedlo téměř 240 hudebníků, z nichž některé dnes nalezneme například ve FOKu, Státní opeře Praha či v akademických a pedagogických kruzích.

Sobotní setkání v Obecním domě ve Velkém Poříčí mělo dvě části: hudební a vzpomínkovou. Během dopoledne si členové oživili skladby, které v orchestru kdysi hrávali a připravili je na společné vystoupení pro veřejnost v 17 hodin. Mezi nimi byly i skladby věnované přímo souboru, Suita z večerníčku O makové panence Jaroslava Celby či Quasi menuetto Dušana Vrchoslava. Čas před koncertem a po něm byl věnován vzájemnému představení všech přítomných členů souboru, vzpomínkám na zkoušky, koncerty i letní soustředění provázeným projekcemi fotografií. Během více než hodinového koncertu zazněly překvapivé statistické údaje o orchestru a jeho historii a na závěr členové souboru poděkovali dirigentu Josefu Vlachovi za jeho dlouholeté vedení souboru. Setkání se protáhlo do nočních hodin a jeho výsledkem byl zvláštní pocit sounáležitosti k orchestru, který vychoval desítky milovníků hudby. Jen jeho zakladatel se oslavy nedožil. Zemřel v roce 2012.

Martin Flašar