V kostele sv. Vojtěcha od 18 hodin vystoupí s Jazzovou mší Karla Růžičky komorní sólisté Karla Růžičky, Škampovo kvarteto, klavírista Jakub Dvořáček, Kühnův smíšený sbor a Marek Vorlíček.

Od 1. července, kdy byl 12. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska zahájen v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově, pokračoval každou prázdninovou sobotu koncertem českých i zahraničních interpretů v některém z barokních kostelů tzv. dientzenhoferovské skupiny. Kromě nich se koncertovalo v kostelích v Polici nad Metují a v Teplicích nad Metují.

HOBOJISTA SE VRACÍ RÁD NA BROUMOVSKO

Právě úvodní božanovský koncert patřil mezi první tři návštěvnicky nejsilnější – do sv. Máří Magdalény dorazilo přes 360 posluchačů.

„Atmosféra koncertu byla úžasná, ačkoliv je velmi těžké popisovat to někomu, kdo tu nebyl. Rozhodně vnímám, a určitě nejen já, ale i mí kolegové, a věřím, že i publikum, velkou sepjatost s hudbou jako takovou a jak to publikum prožívalo… Závěrečné ovace vestoje o tom vypovídají asi nejlépe, a to je pro nás obrovská odměna,“ uvedl po koncertě respektovaný český hobojista Vilém Veverka, který se na Broumovsko velmi rád vrací. „Festival Za poklady Broumovska má vynikající kredit. Myslím, že má i zdravou ambici být nadále lepším a rozvíjet se… A navíc pro mě jako pro fotografa má broumovský kraj a jeho krajina velký půvab. A smět zahájit takový festival je pro nás prestižní záležitostí a velkou poctou,“ podělil se o své pocity Vilém Veverka.

NÁVŠTĚVNICKÝ REKORD ZŘEJMĚ NEPOKOŘÍ

Na dobrovolném vstupném se na dosud odehraných devíti koncertech vybralo bezmála 176 tisíc a navštívilo je téměř 2900 posluchačů.

Už teď je jasné, že letošní ročník co do počtu návštěvníků překoná ten loňský, ale rekord z roku 2015, kdy sobotní koncerty přilákaly více než 3700 posluchačů, zřejmě překonán nebude. „Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje do místních farností na pomoc architektonicky unikátním kostelům, ve kterých se koncerty odehrávají,“ připomněla Kateřina Ostradecká z pořadatelské Agentury pro rozvoj Broumovska.

Kostely na Broumovsku díky hudbě zbohatly

1. 7. Božanov, kostel sv. Máří Magdalény (přes 360 posluchačů, vybráno přes 21 tisíc korun)
8. 7. Vernéřovice, kostel sv. Michaela (přes 300 posluchačů, vybráno přes 26 tisíc korun)
15. 7. Teplice nad Metují, kostel sv. Vavřince (374 posluchačů, 23 201 korun)
22. 7. Ruprechtice, kostel sv. Jakuba Většího (407 posluchačů, 30175)
29. 7. Police nad Metují, kostel Nanebevzetí Panny Marie (334 posluchačů, 19753 korun)
5. 8. Vižňov, kostel sv. Anny (přes 300 posluchačů, 23829 korun)
12. 8. Otovice, kostel sv. Barbory (přes 300 posluchačů, téměř 20 tisíc korun)
19. 8. Martínkovice, kostel sv. Jiří a Martina (přes 240 posluchačů, téměř 14 tisíc korun)
26. 8. Šonov, kostel sv. Markéty (přes 200 posluchačů, téměř 19 tisíc korun)
2. 9. Broumov, klášterní kostel sv. Vojtěcha (?)