P„Řemeslný den“, který včera ráno vypukl a dnes odpoledne skončí, představuje pro školáky jedinečnou příležitost vyzkoušet si na vlastní kůži některá z řemesel. Která? „Máme tu opraváře jízdních kol, elektrikáře, truhláře, řezbáře či hrnčíře,“ vyjmenovával Josef Hejnyš, organizátor akce.
Jak dodal, Řemeslný den je určen v prvé řadě dětem šestých tříd základních škol. Z většiny škol z celého Broumovska ale přijíždějí i žáci ostatních ročníků. „Celkem by se tu mělo vystřídat zhruba 220 školáků,“ uvedl.

Jak organizátor dodal, děti si s nadšením zkoušejí všechna řemesla, například i dívky pracují s hoblíkem, kluci zase zkoušejí šít na šicím stroji. „Zájem je i o hrnčířský kruh, školákům vůbec nevadí, že se při této práci trochu zašpiní,“ pousmál se Hejnyš.
Mezi prvními, jež do polického kláštera v pondělí dopoledne dorazili, byli šesťáci z Broumova. Ti, ihned po příchodu, nezaváhali ani chviličku, a rozutekli se do všech světových stran k řemeslnickému náčiní.

„Je to tady dost zajímavé, určitě tuto akci ocení ti, kteří vůbec nevědí, čím by chtěli v dospělosti být. V tomhle já mám jasno. Budu lesníkem. Vím to na sto procent. Máme to v rodině,“ s rozhodností v hlase prohlásil Martin Koblasa, žák šesté třídy ZŠ Masarykova Broumov.

Jeho spolužačka Gabriela Wolfová nejprve řemeslníky a jejich práci opatrně obhlížela. „Určitě bych si to chtěla taky vyzkoušet, ale trochu se stydím. Jsou tu zajímavé věci,“ svěřila se dívka pocházející ze Šonova u Broumova, která plánuje stát se malířkou.

„Vyzkoušela jsem si tady práci s hoblíkem, ale moc mi to nešlo. Rukama bych se asi živit nemohla. Vůbec nevím, čím bych chtěla jednou být,“ svěřila se další šesťačka Marie Hrubá.