Děti pracovaly ve skupinách, kde byla každá skupina sestavena z dětí od prvního do devátého ročníku a úkolem bylo zpracovat celoškolní téma „Průvodce naším krajem“.

Každá skupina zpracovávala pouze část tématu – různou technikou a s odlišným pohledem se děti zaměřily na památky, turistiku, významné osobnosti, klady a nedostatky ve své obci.

Výsledkem jejich práce byly soubory her, makety, informační mapy v podobě letadla, stonožky a koláží, které zpestřila drobná básnická dílka.
Cílem veškerého snažení bylo naučit se pracovat společně v kolektivu, naslouchat si, vzájemně se respektovat a také si svoji práci ohodnotit a předvést ostatním.

V pátek, kdy již byly všechny výtvory hotovy, přišla na řadu prezentace. Díky pěknému slunečnému počasí se mohly děti z celé školy sejít na sportovním hřišti za školou, kde bylo pro všechny dostatek místa a jednotlivé skupiny představily svá dílka ostatním a každá skupina ještě okomentovala jak se k danému úkolu postavila a co jejich práce představuje.

Velký úspěch měla skupina, která se zaměřila na místní letiště, ta svou práci obohatila o básničku, která stojí za prezentaci:
Vzhůru mezi mraky

„Letadlo je velký stroj, létat s ním je velký boj.
Přes moře i oceány létaj vzdušné eroplány.
Bouřka to je neštěstí, nadělá spoustu neřestí.
Praha, Brno, Ostrava – i v Poříčí je doprava.
To je konec letu, při přistání všechny smetu“.

Celá tato akce měla mezi dětmi velký úspěch a všichni, bez rozdílu věku, se do práce zapojili s plným nasazením. Všechna zhotovená díla dětí budou nyní vystavena v prostorách školní jídelny, kde si je mohou prohlédnout i občané městyse a ohodnotit jak je mladá generace šikovná.

(Jiří Mach)