Krásná věc, ale… Kde budeme zkoušet a hrát? Už v lednu 2006 se všechno vyřešilo a pod TJ Sokol Česká Skalice vznikl nový oddíl – divadelní soubor se členskou základnou dvaceti dospělých a mládežníků. Domovskou scénou se nám tedy stala místní sokolovna. Za krátkou dobu našeho působení jsme uvedli divadelní představení – pohádku Dvě Maryčky (2006), komedii Modré z nebe (2007, na snímku) , pohádku Nevěsta pro čaroděje (2007), divadelní hru Manželství na zkoušku (2008) a pohádku Ženich pro čertici (2008). Premiéry a reprízy našich představení si získaly u českoskalických diváků oblibu, proto se od roku 2008 snažíme prosadit i na jiných „prknech“ po okolních městech a vesnicích.

Zúčastnili jsme se také dvou ročníků Přehlídky amatérského činoherního divadla v Červeném Kostelci. Ve velké konkurenci již zkušených amatérských souborů jsme získali v loňském roce (2008) čestné uznání za výtvarnou složku k pohádce Nevěsta pro čaroděje a ke hře Modré z nebe (výtvarnice Irena Vavřenová a Lída Kadaníková). V letošním roce (2009) navíc čestné uznání za herecký výkon v pohádce Ženich pro čertici (role Vědělky – herečka Eva Schwarzová). S touto pohádkou jsme se rovněž zúčastnili Národní sokolské přehlídky v Lázních Toušeň. Porota naši práci ohodnotila velmi pozitivně, což nás motivuje do další práce. A jak jsme zjistili, práce je to nepřetržitá.

Ochotníci vždycky zastupovali kulturu ve městě. Jenže kultura není jen divadlo a my ve své činnosti chceme oslovit co nejširší veřejnost. Proto pořádáme v České Skalici každoročně velmi oblíbený maškarní ples, pohádkový les a dětský karneval.

Za čtyři roky působení v českoskalické sokolovně se nám navíc podařilo vylepšit hlediště velkého sálu novou oponou a nezbytnou osvětlovací a ozvučovací technikou, což by nešlo bez příznivců, kteří nás podporují a kterým děkujeme. Zachovejte nám přízeň a my se budeme snažit zpříjemnit vám volný čas dobrou zábavou. A kdyby snad někdo měl zájem a chuť se na té zábavě s námi podílet, scházíme se ve školním roce každý čtvrtek od 19 hodin v sokolovně v České Skalici. Zdravíme čtenáře Náchodského deníku. (jam)