Za tu dobu se zde vystřídalo určitě více než osmdesát kapel a písničkářů. Festiválek sice nese stále ve svém názvu Country, ale objevují se zde i formace z nejrůznějších hudebních oblastí od folku, přes bluegrass a písničkáře až po mírně rockové kapely. ,,Zachovává si však bezvadnou přátelskou atmosféru, umocněnou nádherným prostředím zámeckého parku.

 Výhodou parku je také to, že je tady možné přespat ve vlastním stanu do rána a nechat v sobě doznít všechny hudební zážitky. Hlediště je částečně zastřešené, a tak může program proběhnout i za zhoršeného počasí,“ přibližuje setkání hlavní organizátor akce Ladislav Stuchlík.

Letos tomu bude deset let, kdy začala spolupráce s Mirkem Ošancem, výborným muzikantem a moderátorem (Zahrada, Folková růže). Mirek Ošanec uvádí spolu s Pavlem Havlíkem v Českém rozhlase sever dlouhá léta pořad Zvukový portýr, zaměřený na folkovou a příbuznou hudbu.

Před třemi léty zahájil pro tento rozhlasový pořad ve spolupráci s Městským kulturním střediskem v Lázních Bělohradě natáčení Zvukového portýra, do kterého si zve vždy dvě kapely nebo písničkáře. Pořad se tak stal samovolně výběrovým kolem pro letní countryfestival. To nejlepší z výběru se v Bělohradě objeví i v sobotu 23. července. (r)