„Jednou z významných akcí bude vzpomínka na Pavla Dostála, který byl dlouholetým pravidelným návštěvníkem Jiráskova Hronova, a to nejen v letech, kdy byl ministrem kultury. Letos je desáté výročí od jeho úmrtí a vzpomínkový večer se bude konat v sobotu od 20.00 hodin v Jiráskově divadle. V „Blues pro Pavla Dostála" vystoupí jeho dlouholetý přítel Richard Pogoda se svou dcerou Sandrou Pogodovou," informovala ředitelka festivalu Marcela Kollertová.

V parku si přijdou na své i děti, pro které jsou připraveny oblíbené odpolední pohádky.

Návštěvníky ale čeká i řada hudebních vystoupení, kde si vyberou všechny generace a příznivci všech žánrů. Hned zítra na náměstí zaujme zcela jistě široký okruh posluchačů skupina The Beatles Revival, která nestárnoucí hity známé čtyřky rozjede ve 21.15 hodin.

Tahákem bude kapela Jelen

„Jsem ráda a věřím, že to ocení i návštěvníci, že se nám podařilo získat kapelu Jelen, která je objevem roku a dostala cenu Anděla," řekla ředitelka festivalu.

Návštěvníci nepřijdou ani o vystoupení oblíbených břišních tanečnic. Ve středu pak bude přírodní pódium v parku patřit tradičně Zlatému Slunci, přehlídce amatérských folkových skupin. A v pátek nebude chybět Rock fest. Poslední den festivalu, sobota 8. srpna, bude park patřit dětem. Pro ně bude opět připraveno velké dětské odpoledne. Chybět prý nebude ani oblíbená pěna na závěr.

„Zajímavý bude i závěr Jiráskova Hronova. Příští sobotu je kromě velkého tradičního ohňostroje připravena i novinka, kterou bude videomaping, který se bude promítat na budovu Jiráskova divadla," informovala Marcela Kollertová.

Festival obohatí několik výstav

Součástí Jiráskova Hronova bude též několik výstav. V předsálí Jiráskova divadla budou vystaveni nositelé Zlatého odznaku J. K. Tyla za rok 2014. Ve výstavní síni Jiráskova divadla zase bude výstava Divadelního souboru Tyl Rakovník, který byl na festivalu oceněn cenou Pavla Dostála.

V rodném domku Aloise Jiráska zase budou k vidění staré dřevěné hračky ze sbírky soukromého sběratele a v předsálí sálu Josefa Čapka bude instalována výstava fotografií Ivo Mičkala pod názvem 84. Jiráskův Hronov byl již vloni.