"Moje manželka řeší model klobouku už teď," řekl náměstek pardubického primátora Alexander Krejčíř. Manželé Krejčířovi jsou členy Dostihové spolku řadu let a dostihy navštěvují pravidelně. Náměstkova manželka tak má již ve výběru klobouků na slavnostní příležitosti praxi. "Máme doma problém, kam s klobouky. Nedávno jsme na dostihy v zahraničí vezli tři podle počasí," dodal Krejčíř.

Důležité je, aby se dáma na dostizích nepotkala s jinou ve stejném modelu. Kožešník Luděk Slanař z Pardubic je patrně jediným v regionu, který se na prodej originálních klobouků na dostihové svátky specializuje.

"Každý modelový klobouk je jiný, od ovoce, kytiček, perliček, závojíčků po paví peří. Na podzimní dostihy se prodávají spíše plstěné klobouky všech škál barev. Zákaznice se akorát vyvarují bílé barvy, aby nevypadaly jako nevěsty. Modistky už takřka nejsou, nevím o salonu, který by v kraji šil na míru," řekl Slanař.

Zatímco podnikatel loni prodal pět modelových klobouků, loni jich už bylo 31. Letos do Pardubic patrně přijede dcera britské královny Alžběty II. princezna Anna a nejspíš prezident Václav Klaus, ženy se proto letos budou chtít ještě více předvést, uvedl Slanař.

"Je už zájem o klobouky, ale také o kožešinové doplňky i kabátky, které šijeme speciálně pro dostihy," dodal.

Odměny se žena v nejkrásnějším klobouku dočká v již tradiční soutěži, která modely o Velké pardubické ocení, řekla sekretářka Dostihového spolku Hana Kamenická.

Ženy, které se pardubického dostihu zúčastní, řeší vhodné oblečení dlouho dopředu. Muži volí společenský oblek, ale pokrývky hlavy už nosí méně, řekl ředitel Dostihového spolku Jiří Kunát. "Například v Polsku je automatické, že muži nosí třeba buřinky, u nás málokdo najde odvahu si klobouk vzít. Navíc společenská pravidla jsou pro muže náročnější, musí je pod střechou odkládat," řekl Kunát.

Společenské oblečení i pro běžné návštěvníky začíná být pravidlem. "Jsem rád, že to vnímají nejen VIP hosté. I běžný návštěvník je vidět v obleku s kravatou," dodal Kunát.