O exkurze byl letos v létě tak velký zájem, že se lidé málem nevešli k řemeslníkovi do dílny. Informovala o tom vedoucí odboru cestovního ruchu na turnovské radnici Eliška Gruberová.

"Prohlídka se konala jednou týdně ve středu od 10:00 a během příštího léta pravděpodobně nabídneme turistům dvě exkurze místo jedné," dodala Gruberová. Na některé prohlídky se po městě vydalo až 35 turistů - o 15 více, než vyhovuje průvodcům i šperkařovi v dílně.

Devět prohlídek přilákalo bezmála 200 lidí - přibližně dvakrát více než loni, kdy město s exkurzemi začalo. Turisté se při nich seznámili s tradicí šperkařství v Turnově a okolí, usedli za zlatnický stůl a také viděli, jak se brousí drahé kameny a sestavují se z nich šperky. V muzeu si prohlédli druhou největší sbírku drahých kamenů v Čechách. Při cestě mezi Granátem, dílnou a muzeem se účastníci exkurzí dozvěděli o historii města.

"Škoda, že v Turnově zatím nenabízí exkurze do svých dílen více řemeslníků. Za prohlídky jim platíme, navíc si u nich řada lidí šperky nebo kameny koupí," uvedla Gruberová. Mimo letní rekreační sezonu se prohlídky nekonají, městské informační středisko ale dokáže větším skupinám turistů zajistit návštěvu v Granátu.