S sebou si většina z nich přinesla draky, které se pak v následujících okamžicích vesele proháněly vzduchem. Poměrně dobré větrné počasí přispělo ke zdárnému plachtění draků ve vzduchu a současně tak k radosti především těch nejmenších.

Většina účastníků drakiády si přinesla kupované draky, někteří však dorazili i s vlastnoručně vyrobenými modely.

„Jezdíme sem do Teplic na drakiádu každým rokem od té doby, co se koná, letos jsme tu tedy již počtvrté. Chodíme všichni - celá rodina. Děti vždy básní několik dní dopředu a jen si všichni přejeme, aby pořádně foukalo,“ řekla nám Andrea Machová z Vernéřovic. Dodala: „Tentokrát dělal vítr trochu drahoty a spíš nás zkoušel. Nefoukal totiž v jednom kuse, spíš po chvilkách… Ale ke konci si dal přeci jen říct a z výšky se pak na nás přeci jen usmívalo kolem dvaceti draků. Už teď se těšíme na příští rok.“

Kromě pouštění draků připravili organizátoři spoustu her a soutěží pro děti, a to s využitím podzimních plodů: sbírání brambor do košíků, okrajovaní jablíček, výroba bramborových tiskátek a podobně. „Odměnou za účast bylo opékání buřtíků nad ohněm, které dostaly děti zdarma a také pocit příjemně stráveného odpoledne,“ řekl nám Pavel Borna, jeden z organizátorů drakiády.

Letos vstoupila drakiáda již do čtvrtého ročníku a podle pořadatelů se těšila rekordní účasti. „Odhaduji, že se přišlo podívat celkem kolem 200 lidí,“ uvedl spolupořadatel Borna. „Jelikož letošní účast je rekordní a je předpoklad rostoucího trendu i v příštích letech, budeme se snažit na příští, již pátý ročník, připravit další atrakce a mnohá vylepšení, která budou ke spokojenosti nejen nás organizátorů, ale především dětí a jejich rodičů a prarodičů,“ zakončil Pavel Borna.

Drakiádu uspořádaly Asociace sportu pro všechny (ASPV) Slavoj, Sbor dobrovolných hasičů, město Teplice nad Metují a Spolek pro záchranu papírových draků, který stál u zrodu této akce.

Typicky podzimní tradice pouštění draků, která je stále oblíbenou i v dnešní době, není nejmladší. První zmínky o pouštění draků pocházejí z Číny ze 4. století před naším letopočtem. Podle legend bývaly draci zpočátku používány jako spojení mezi bohy a lidmi. Někde měli draci zahánět blížící se bouře anebo zastrašit nepřítele. V 19. století se draci používali různě – jsou zaznamenány případy, kdy byl například sestrojen kočár poháněný právě draky, který uvezl až pět lidí rychlostí 40 km/hod. Také vynálezce bleskosvodu, známý Benjamin Franklin, používal právě draky ke svým pokusům s elektřinou. O něco později byli draci využíváni také meteorology k pozorování počasí ve velkých výškách.

Dnes již slouží draci především pro zábavu a zpestření volných chvil babího léta, tak, jak tomu bylo právě v předešlou neděli v Teplicích nad Metují.