Během koncertu zazněla díla slavnějších autorů i autorů děl z hudebního archivu břevnovsko-broumovského kláštera: W.A.Mozarta, I.Friedricha, V. Fechnera či J.Pelikána. Vystoupení souboru Musica Braunensis, který byl založen v roce 2007 zpěvákem a místním rodákem Jakubem Hrubým, si nenechalo ujít přes 300 posluchačů.

„Na festivalu jsme vystupovali již vloni, v mé rodné vesnici, v Božanově, kam přišlo rekordních asi 450 lidí, z čehož jsme měli velikou radost. Letos padla volba na Vernéřovice - kostel sv. Michaela je pro mě taky srdcovou záležitostí, protože před devatenácti lety jsem tady s místním farářem, kaplanem, zakládal letní hudební koncerty. Atmosféra dnešního koncertu byla výborná, posluchači byli nadšení. Koncert byl trošku delší, ale snad to nikomu nevadilo. Repertoár jsme, doufám, také vybrali zajímavý – závěrečná skladba, soudobá hudba, byla světovou premiérou a byla hezkou tečkou koncertu,“ uvedl Jakub Hrubý.

Více než 360 návštěvníků, kteří si zahajovací koncert nenechali ujít, odměnilo výkony účinkujících umělců dlouhotrvajícím závěrečným potleskem ve stoje, díky němuž došlo i na přídavek: skladbu Gabriel´s Oboe od Ennia Morricone, ústřední téma z filmu Mise.
Božanovský kostel se rozezněl zahajovacím koncertem festivalu

Na koncert zavítala i herečka Milena Steinmasslová, která po koncertě uvedla: „Dnes tu jsem jako turistka a tento večer byl pro mne velkým, nečekaným dárkem. Zážitek byl nejenom z hudby, která se mi nesmírně líbila – jak ta moderní, tak i ta starší – ale hlavně z toho, že tu bylo tolik lidí, že ti lidé přispívají, že tady jsou doma… A já si nic víc nepřeju, a vám nepřeju, než aby se rány v tomto kraji, které tu nepopiratelně jsou, aby se hojily a aby tady bylo lidem dobře.“

Vstupné na koncert bylo, jak je již tradicí, dobrovolné a tentokrát návštěvníci přispěli částkou převyšující 23 tisíc korun.

Třetí červencovou sobotu se v kostele sv. Vavřince v Teplicích nad Metují představí italsko-české duo Quintana, které od roku 2010 tvoří loutnistka Ilaria Fantin pocházející z Vicenzy a pražská harfenistka Kateřina Ghannudi. Obě interpretky spojuje zájem o starou hudbu od středověku po baroko a o lidové písně a kulturu oblasti Středozemního moře.

Repertoár dua tvoří melodie a písně, které po staletí putují po mořských vlnách z jednoho břehu na druhý a jsou předávány ústně z generace na generaci nebo v rukopisných pramenech. Duo Quintana vystupuje po celé Evropě a představilo se již na festivalech v Chorvatsku, Slovinsku, Itálii, Portugalsku nebo v České republice.

Kateřina Ostradecká