Stejně jako v minulém roce, vzhledem k velkému počtu představení, musela být rozdělena do dvou částí. Diváci zhlédnou celkem patnáct inscenací. Své umění už včera předvedly soubory Maska z České Skalice a také domácí divadelníci. Ode dneška až do příští neděle se budou na jevišti střídat soubory z Chocně, Pardubic, Úpice, Chlumce nad Cidlinou, Broumova, Červeného Kostelce, Hradce Králové, Kuksu, Třebechovic pod Orebem a Náchoda.

„Kvůli velkému počtu zúčastněných souborů nebylo možné, aby se festival odehrál v jednom víkendu,“ sdělili nám pořadatelé z Městského kulturního střediska. Stejně jako v minulých letech je přehlídka postupová. Odborná porota, v níž kromě profesora Jana Císaře (na snímku) zasednou režisér František Laurin, scénograf Jaromír Vosecký a tajemnice poroty Mirka Císařová, může na celostátní třetí Divadelní Děčín nominovat jednu inscenaci a doporučit neomezený počet uvedených her. Kromě toho může doporučit inscenace pro program národní přehlídky pro děti a mládež Popelka Rakovník.

Početné zastoupení na letošním festivalu má náchodský okres. Včera se ve dvou inscenacích představila českoskalická Maska a s komedií Víkend také domácí soubor. Zítra od 10 hodin uvede nesmrtelný příběh velké lásky Romeo a Julie Divadelní soubor WOKNO z Broumova. V témže dni od 14 hodin je na programu inscenace Dva na smětišti v provedení herců červenokosteleckého souboru. Příští neděli se na jevišti v 10 hodin objeví herci Náchodské divadelní scény s hrou Strýček Váňa.

Po jednotlivých představeních se budou v malém sále divadla konat rozborové semináře, při nichž bude porota hodnotit uvedené hry a také výkony herců. Přehlídka amatérského divadla vyvrcholí v neděli 8. března. V 17.15 hodin bude festival zhodnocen a budou vyhlášeny výsledky.

Po dobu festivalu bude o divadelníky tradičně dobře postaráno, nebudou trpět hladem ani žízní. Letos se budou podávat vepřové delikatesy a na své si přijdou i mlsné jazýčky. Zvláště profesor Císař se může těšit na rozmanité sladké kousky, které si při minulých přehlídkách pochvaloval.