Mezinárodní kulturní akci tradičně organizovalo občanské sdružení Centrum rozvoje Česká Skalice, tentokrát s finanční podporou obou měst a Královéhradeckého kraje.

„Festival se moc povedl. Nebyla to pouhá přehlídka jednotlivých představení, ale především přátelským setkáním dětí, mládeže i dospělých, kteří mají zájem o divadlo, umění i o poznávání kultury sousedních národů,“ řekla předsedkyně sdružení Květa Ležovičová, která poděkovala všem českým účastníkům za skvělou přípravu, kouzelná vystoupení, výtečnou spolupráci a příkladnou reprezentaci regionu.

Letošního festivalu se z české strany zúčastnily taneční soubor Akordy pod vedením Blanky Šourkové ze ZUŠ Červený Kostelec, studenti Obchodní akademie Náchod pod vedením Jany Bašové a Jany Šulcové, děti z Domu dětí a mládeže Bájo z České Skalice pod vedením Hany Vavřínové a Martiny Horké, dramatický soubor Jiráskova gymnázia v Náchodě pod vedením Blanky Dvořáčkové a soubor SEeverka z Olešnice v Orlických horách pod vedením Zdeňka Bachury.

Tématem hlavní přehlídky, které jednotlivá představení spojuje, jsou regionální vyprávění, báje, pověsti a pohádky. Soubory je většinou samy zpracovávají do divadelní podoby, která je mnohdy dosti neotřelá a moderní. Festival chce tímto způsobem navázat na tradice lidového vypravěčství a dokázat, že staré příběhy, které jsou jedním z pramenů naší kultury, jsou stále živé a dokáží oslovit a inspirovat i nejmladší generace.

„Všechna představení se moc líbila, ale některá byla opravdu výborná,“ zhodnotila průběh přehlídky členka poroty Agnieszka Papis z Wrocławi. Největší ohlas mezi diváky vzbudila satirická jednoaktovka Popeluška, kterou studenti Jiráskova gymnázia v Náchodě nastudovali dokonce ve slovenštině.
Umění improvizace si děti i dospělí odzkoušeli při tvůrčích dílnách. Vyvrcholením festivalu bylo společné divadelní představení na prostranství před bardským kostelem. „Čeští i polští účastníci se naráz proměnili v poutníky, kteří přijeli do Barda na sváteční jarmark,“ řekla Papis, která v tvůrčí dílně zasvěcovala děti do tajů černého divadla.

Česko – polské víkendové setkání bylo zakončeno výletem na horu Kalwarii. Propojené skupiny se pobavily hrou v terénu s tvůrčími prvky, která byla zakončena piknikem na prostranství při řece Nise Kladské. „Určitě chceme s mezinárodním Festivalem báchorek a pověstí pokračovat i v roce 2009. Pokusíme se znovu do projektu zapojit i slovenského partnera,“ sdělila Ležovičová.

(kle)