V minulých dnech mohla veřejnost vybírat ze 17 nominovaných snímků komediálního ražení, z nichž se jich tucet bude od 17. do 23. září promítat na plátno novoměstského kina. Na začátku týdne ředitel festivalu Zdeněk Krákora rozkryl výsledky diváckého hlasování. „Rozuzlení mě velmi překvapilo. Fanoušci v posledních dnech podpořili film Děda, který se drtivým způsobem dostal na první místo, když získal 20% hlasů. Druhý skončil Anděl Páně 2 a třetí Špunti na vodě,“ prozradil výsledky hlasování dvou stovek lidí. Kromě těchto tří snímků uvidí festivaloví návštěvníci dalších devět soutěžních filmů.

Do loňského roku znali diváci Festival české filmové a televizní komedie spíše pod názvem Novoměstský hrnec smíchu. Letošní 39. ročník si už vystačí s kratší variantou a humor už se v hrnci vařit ani připalovat nebude.

Na Ostrovech 2017
OBRAZEM: Na Ostrovech 2017

„Udělali jsme dvě zásadní změny – posunuli jsme termín festivalu na září a změnili jeho název na Festival české a filmové komedie,“ připomněl ředitel festivalu Zdeněk Krákora, který v loňském roce vystřídal tehdejší ředitelku Ilonu Daňkovou. Ta se o Novoměstský hrnec starala 17 let.

„V podstatě se vracíme ke kořenům – festival ve svých počátcích měl podzimní termín,“ připomněl Zdeněk Krákora, a dodal, že původní termín festivalu byl dokonce v říjnu, a kvůli počasí a doprovodnému programu se pak přesunul na září. „Podzimní termín je výhodnější i v tom, že nejsme v kleštích mezi Zlínem a Karlovými Vary,“ zmínil Krákora dvě města v nichž se v květnu a v červenci konají známější filmové festivaly.

Cílem pořadatelů je vrátit festivalu české komedie jeho celorepublikový věhlas. „Chtěli bychom ho probudit. Zdálo se mi, že jakoby usnul, podřimoval zimním spánkem, pak se v červnu probudil, fungoval, ale nic nového nepřinášel.“

Po dlouholetém prezidentování Pavla Zedníčka a krátké vládě Jiřiny Bohdalové získal vloni roli patrona Jan Hrušinský. „A ten zůstává i nadále. Jsme domluvení, že pokud to bude klapat, tak jeho patronace potrvá pár let,“ říká ředitel festivalu.

I když na webových stránkách zatím moc festivalových informací není, představu doprovodného programu má Zdeněk Krákora jasně nalajnovanou. „Hlavní ulice mezi kinem a náměstím by měla být jakousi festivalovou street, kde bude festivalová kavárna s posezením u kávy s festivalovými osobnostmi. V parku u Sokolovny bude sport zóna s netradičními aktivitami, další zóna bude v Rajské zahradě, kde dostanou prostor mladí umělci a samozřejmě ožije náměstí a zejména okolí před kinem,“ prozradil Zdeněk Krákora, kde všude by to mělo festivalově žít.

Co zůstane zachováno budou „smíchoměřiči“, kteří stopkami měří čas diváckého smíchu. Ti rozhodnou o tom, který z filmů bude nejvíce „prosmátý“ a získá diváckou cenu. „A právě tato cena bude připomínkou minulého názvu – Novoměstský hrnec smíchu,“ doplnil Krákora.

Hlavní cenu opět udělí odborná sedmičlenná porota jejíž složení ještě není konečné. „Jednáme ještě s jednou známou tváří z hereckého prostředí,“ nechtěl více prozradit ředitel festivalu.