V rámci divadelní přehlídky festivalu svůj kus sehrálo svitavské DOcela MAlé divadlo a na divadelních prknech se představila také náchodská Studentská DREDsekce.

Opět nechyběly ani doprovodné akce. Na Karlově náměstí ve tři odpoledne rozehrály své nablýskané nástroje krásné slečny. Tento ryze dámský saxofonový kvartet ZUŠ J. Falty, který si říká Ježkovy Voči, přilákal pěknou řádků kolemjdoucích, takže bylo za chvíli na lavičkách pod pódiem pěkně nabito.

Pokračoval i seminář na téma fotografie a nově se na Prima sezóně představil také workshop malování na hedvábí. Tady se účastníci pod vedením lektorky Edity Valáškové učili novým technikám kreslení. Podle náchodské lektorky by malbu na hedvábí určitě zvládnul každý bez ohledu na výtvarný talent. „Barvičky na hedvábí jsou něco jako vodovky. Obarvíte jimi kus navlhčené plochy hedvábí, barva se rozpije a vytváří zajímavé obrazce. Hedvábí se po nabarvení dá ještě dál zdobit, například krystalkami hrubé soli nebo malbou konturami.“ Letos se tato výtvarná dílna otevřela poprvé a k překvapení všech byli mezi účastníky také chlapci. „Velice mě to překvapilo,“ přiznává Valášková. „Ale musím říct, že kluci jsou opravdu šikovní. Neměli předsudky, že by tady museli malovat nějaké kytičky. Ukázali, že mají fantazii a na hedvábí vytvářeli například efekty připomínající čínské znaky. Jsou velice kreativní!“
Mezi přítomnými mladými pány byl také sedmnáctiletý Lukáš Truxa. Na Náchodskou prima sezónu přijel až z Ústí nad Labem, aby zde představil svou povídku. Rád ale také maluje, tak si tady čas krátí účastní ve výtvarných dílnách. A proč si vybral právě pro kluky netypické malování na hedvábí? „Chtěl jsem zkusit něco nového. Doma chodím na výtvarný kroužek do ZUŠ Evy Randové a tam mě baví hlavně tempery a kresba. Tohle beru jako příležitost vyzkoušet si taky něco netradičního,“ vysvětluje Lukáš.

Pod rukama Lukáše Truxy vznikla do zelena laděná krajinka. Obraz na hedvábí po dokončení, dostane ho jako dárek Lukášova přítelkyně.

(Klára Němečková)