Minulou sobotu festival začal ve Vižňově, kde si posluchači vyslechli recitál kytaristy Štěpána Raka. Zahajovací koncert přivedl do tohoto léty velmi poznamenaného kostelíka více než 350 lidí: lavice v kostele sv. Anny byly zcela zaplněné, další lidé sledovali koncert vstoje.

„Studoval jsem střední výtvarnou školu, kde jsme se o nádherných kostelích otce a syna Dientzenhoferových, ale nikdy jsem nenašel čas, abych se v tom svém cestování přijel na tyto krásné památky na Broumovsko podívat. A to jsem vůbec netušil, že v jedné z nich budu dokonce hrát! Je vidět, že sny se plní a určitě tu, pokud zdraví dovolí, nejsem naposledy,“ řekl po svém vystoupení Štěpán Rak.

Festival oficiálně zahájil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Hosté koncertu přispěli na dobrovolném vstupném více než 14 tisíci korunami, které budou společně s výtěžkem dalších koncertů věnovány na opravdu kostelů tzv. broumovské skupiny.

„Peníze, které na dobrovolném vstupném věnovali návštěvníci festivalu v loňském roce byly využity např. na instalaci mříže a ochranné sítě do vchodu kostela v Martínkovicích,“ uvádí farář Martin Lanži.

Mladá japonská klavíristka Eri Goto, která se zítra posluchačům představí, se narodila 12. července 1985 v japonském Sapporu. Již od dětství na sebe upozorňovala množstvím cen, získaných v japonských klavírních soutěžích. V roce 2004 úspěšně zakončila svá studia na Sapporo Conservatoire. Od roku 2004 pokračuje ve studiích ve třídě prof. Michala Rezka na Pražské konzervatoři. V poslední době účinkovala na koncertech v České republice a Německu. V březnu 2008 získala první cenu na Smetanovské mezinárodní klavírní soutěži v Plzni a v srpnu 2008 zvítězila v Mezinárodní soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních.

Michal Rezek pochází z hudební rodiny. Vystudoval Konzervatoř v Plzni u prof. Antonína Brejchy. V roce 1986 začal studovat na Akademii múzických umění u prof. Petera Toperczera. Kromě cen z národních soutěží se stal i finalistou a nositelem cen z mezinárodních klavírních soutěžích (B. Smetany v Hradci Králové, J. N. Hummela v Bratislavě, italské Marsale). V letech 1990–1992 studoval Michal Rezek mistrovskou třídu na Vysoké hudební škole v Mnichově u prof. Klause Schildeho. Od roku 1990 se věnuje intenzivní koncertní činnosti doma i v zahraničí, jako sólista, komorní hráč a sólista orchestrálních koncertů vystupoval na více než 1500 koncertech v mnoha zemích. Spolupracoval se známými orchestry a dirigenty, je i velmi vyhledávaným komorním partnerem. Společně s houslistou P. Šporclem získal cenu B. Martinů na festivalu Mladé pódium v Karlových Varech. Od roku 1994 působí Michal Rezek jako profesor sólového klavíru na Pražské konzervatoři.

V programu druhého festivalového koncertu zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha (Preludium a fuga F dur, 2 díl TK, BWV 880), Franze Schuberta (Fantasie f moll na čtyři ruce), Johannese Brahmse (Uherské tance, č. 4 f moll, č. 1 g moll na čtyři ruce) a Fryderyka Chopina (Scherzo E dur op. 54, 24 preludií op. 28).

Silným hudebním i vizuálním zážitkem bude jistě pro návštěvníky i příští sobotu 18. července ve zdoňovském kostele koncert violoncellisty Tomáše Jamníka za doprovodu uměleckých světelných efektů vytvořených Janem Stolínem.