„Jeho nabídka již dnes slibuje ty nejlepší zážitky a město plné pestrobarevných krojů z celého světa. pevně věřím, že nás nezklame počasí a všichni si vychutnáme tuto jedinečnou událost, kterou nám závidí nejedno daleko větší město,“ řekl starosta Petr Mědílek.


Tradiční oslava folkloru se jako obvykle uskuteční na jevišti přírodního areálu v blízkosti Divadla J. K. Tyla. Na přehlídce, která patří nejen mezi nejvýznamnější v zemi, ale i v celé Evropě, se v pěti programových dnech a 16 samostatných blocích představí 19 soubor. Svůj um předvedou folklorní tělesa z Alžíru, Bulharska, Ekvádoru, Itálie, jakutska, Řecka, Slovenska, Srbska a černé Hory, Tchaj–wanu, Toga, Turecká a tuzemské soubory Dúbrava z Dubňan, , Formani ze Slatiňan, Barunka z České Skalice, Červánek z Hradce Králové, Perníček z Pardubic a domácí Hadářek.


Součástí folklorního festivalu, který začne 22. srpna, bude fotografická soutěž. Všichni fotografičtí nadšenci mohou až do večera předposledního dne přehlídky zachytit jedinečné momenty z účinkování zúčastněných souborů Soutěžní snímky budou v průběhu festivalu vystaveny a vyhodnoceny. Vítěz obdrží finanční ocenění ve výši 1000 korun.