Kromě českých vystavovatelů přijeli i sběratelé parních „hejblátek“ z Rakouska či Německa. Nedalecí sousedi se vytasili také s jednou z novinek i rarit letošního setkání. „Jeden z Rakušanů předvezl parní barkasu, což je loď s parním strojem, poháněná lodním šroubem,“ uvedl Tomáš Kühn, předseda Královéhradeckého klubu přátel parních strojů, který přehlídku pořádá.

Velkému obdivu se těšil především obří parní válec z brněnského muzea. Několika tunový kolos musel do Hradce Králové převézt speciální automobil, který se používá kupříkladu na stěhování bagrů. „Bylo to velmi náročné, ale stálo to za to. Pro návštěvníky to byl nezapomenutelný zážitek,“ uvedl Kühn.

Jeho slova potvrzovaly davy lidí stojících kolem obra, který si zrovna doplňoval z hasičské cisterny vodu, aby mohl pokračovat ve spanilé jízdě po nábřeží. „Je to neuvěřitelné, když si člověk pomyslí, že před méně než dvouset lety takovéto stroje byly v našich ulicích naprosto běžnou záležitostí,“ řekl s úžasem jeden z příchozích obdivovatelů Martin Procházka.

Rozšíření se letos dočkala sekce s železnicemi. Tentokrát se mohly děti svézt hned v pěti různých vláčcích. Největší z oválů měřil kolem 200 metrů a při odjezdu písknul na píšťalku výpravčí s plácačkou a pasažéři museli průvodčí předložit své lístky. „Všechno vypadalo jako ve skutečnosti,“ říká desetiletý Matěj Horyna.

Rozšířená expozice byla i na jedné z náplavek. Tam se lidem představilo hned jedenáct historických hasičských stříkaček. „Příští rok bychom rádi naši expozici přece jenom ještě o kousek rozšířili. Už sice není moc kam, ale jednáme s magistrátem o možnosti využití náměstí 5. května,“ dodal předseda Tomáš Kühn. Za celý den prošlo výstavou přes deset tisíc návštěvníků.