Dnes 13. června v podvečer v 17.30 hodin se ještě všichni porotci, hosté a patronka festivalu Jiřina Bohdalová naposledy sejdou na pódiu Kina 70, aby 37. ročník festivalu české filmové a televizní komedie zakončili.

Než se dospěje k úplnému závěru, budou ještě předány ceny vítězům, které vybrala odborná porota. Předán bude také „Novoměstský hrnec smíchu". Vítěze tohoto ocenění vybírali sami diváci. Výsledek byl vyhodnocen na základě měření procent smíchu, který diváci při sledování jednotlivých snímků vyprodukovali.

Novoměstský Hrnec smíchu ale nebyl pouze o sledování českých filmových komedií, ale nabídl i bohatý doprovodný program a také řadu setkání se známými herci a všech známých osobností, které se ve filmovém showbyznysu pohybují.

Nejvýraznější osobností s kterou se měli diváci možnost setkat, byla patronka festivalu, známá a oblíbená herečka, královna české komedie Jiřina Bohdalová. Ta také předala minulou neděli cenu za nezapomenutelné role v českých komediích Viktoru Preissovi.

Během týdne ale festival navštívily další osobnosti českého filmu. Když se řekne česká komedie, tak se téměř každému hned vybaví režisér Zdeněk Troška. Ani ten tady nechyběl. A vysvětlil například to, čeho by mělo v dobré komedii být jen trošku a čeho naopak hodně.

„Jako šafránu by mělo být té každodenní obyčejnosti a vulgarity, která bohužel proniká na stránky knih a plátna kin. Já neznám skoro český film, kde by se nesouložilo, kde by herečka neukázala svoje přednosti a tak dále. Jestli se režiséři domnívají, že jsou tím odvážní, tak to zaspali dobu. To bylo možná odvážné před revolucí. Toho by mělo být v komediích opravdu jen trošku, jako šafránu. V nezbytně nutných případech… A čeho by mělo být naopak hodně? Lehkosti života, pohody, lásky a to přímo biblické lásky k bližnímu. O tom to je, aby se měli lidi rádi. Humor může být ironický, sarkastický, ale nesmí být sprostý. Komedie by měla být pohlazením, radostí a měla by být úsměvná od začátku do konce," řekl Zdeněk Troška.

Po celou dobu sledoval všechny festivalové komedie herec a režisér Ondřej Kepka, který se opět ujal funkce porotce. Ten se svěřil, co ho jako první napadne, když se řekne komedie.

„V komedii Svatý rok říká na závěr Jean Gabin nezapomenutelnou větu, která je pro mě nepřekonaným gagem a vůbec koncem filmu. Gabin hraje zloděje, který zakopal svůj lup. Jeho peníze však objeví vesničané a považují nález peněz za zázrak a Boží znamení. Když Gabin přijede na místo a vše zjistí, přitočí se k němu vesničan s kasičkou a požádá jej o příspěvek na stavbu kostela Gabin pronese: Já už jsem přispěl… Geniální!," uvedl Ondřej Kepka.

Novoměstský hrnec smíchu navštívil také známý herec Viktor Preiss, který si převzal cenu za nezapomenutelné role v českých komediích. Jako cenu obdržel speciálně pro něj zhotovené hodinky značky Prim, jejichž výroba má v Novém Městě tradici, a také svůj portrét od fotografa Jakuba Ludvíka.

Když o něm moderátor hovořil jako o legendě českých komedií, tak ho slova chvály docela zaskočily.

„Dělat legraci není žádná sranda, jak už říkali Jan Werich a Jiří Voskovec. Já se to pořád učím," přiznal Viktor Preiss.

Hlavním moderátorem festivalu je Michal Jančařík. Také on se svěřil, co se mu vybaví, když se řekne česká komedie.

„Nedaj li mně tu medaili, liguééére, liguééére! Vlasta Burian je pro mě právem Králem komiků. Nesmírně zajímavý člověk. Známe ho jako komika, ale byl taky výborný sportsmen, chytal fotbal za Spartu, neméně dobře hrál tenis…," bez váhání ze sebe vychrlil Michal Jančařík.