Vše se odehrálo v pátek 12. května 2017 v krásných prostorách náchodského divadla Dr. J. Čížka. Letošní VIII. ročník festivalu byl již podruhé součástí Náchodské PRIMA sezóny.

Pozvání na festival přijali vzácní a milí hosté, v prvé řadě paní poslankyně Mgr. Soňa Marková, dále paní místostarostka Náchoda Ing. Pavla Maršíková a pan místostarosta Náchoda Miroslav Brát.

Již po osmé nás v divadle Dr. J. Čížka přivítal a povzbudil prezident festivalu Ing. Ivo Feistauer, který je zároveň ředitelem pořádající školy ZŠ a MŠ J. Zemana v Náchodě.

Naše několikaměsíční přípravy se vyplatily a ráno, když jsme se s vystupujícími žáky sešli, mohli jsme pozorovat příjemné napětí a těšení na samotné vystoupení.

Po slavnostním zahájení festivalu a představení poroty vystoupila taneční skupina Afrah z Náchoda a profesionální tanečnice Sahar pod taktovkou taneční školy Sahar.

Diváci byli uchváceni jak svůdným tancem tanečnic tak jejich nádhernými kostýmy.

S takovým naladěním diváků se všem soutěžícím vystupovalo na podiu jedna radost. Jako první jsme vystupovali my, Základní škola a Mateřská škola Josefa Zemana s vystoupením „Dobrodružství malé pandy". Diváci v hledišti se ještě nestihli vzpamatovat z úžasu a už nastupovali další skvělí účinkující z celého východočeského regionu i z Polska. Potlesk burácel sálem do rytmu hudby a než se diváci rozkoukali, tanečnice z Asie střídali ruští kozáci či asijští samurajové. Viděli jsme vystoupení s šavlovým tancem, ruský tanec „kazačok", cestovali jsme Asií letem světem, sem a tam. Je třeba ocenit, že rok od roku stoupá kvalita přípravy soutěžících jak v preciznosti provedení vystoupení tak i kvalita kostýmů i doprovodné scénografie.

Hudebně divadelní festival, jehož cílem je odbourávání různých komunikačních bariér, byl i letos hlavně o přátelství, vzájemném poznání, společném prožívání radosti z hudby, pohybu a tance. Díky malým i velkým divákům byla v divadle úžasná atmosféra a v sále byla cítit radost, hravost a spontánnost.

Pozvání na letošní VIII. ročník festivalu přijal i oblíbený zpěvák Sámer Issa, který s energií sobě vlastní předal radost a chuť do tance všem kolem sebe a překvapil malé i velké diváky svým bezprostředním přístupem, velikou vstřícností a trpělivostí. Všichni si s ním s radostí zatancovali a moc si to užili – byla to ta pravá třešnička na dortu.

Výkony všech účinkujících hodnotila početná porota, ve které mimo jiné zasedla Mgr. Soňa Marková, poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví v Poslanecké sněmovně, Mgr. Bc. Miluše Urbanová, Ph.D., ředitelka Královéhradeckého inspektorátu ČŠI a další. Členové poroty předali každé škole diplom a cenu za jejich vystoupení. Cenu prezidenta festivalu získal letos Dětský domov, Základní škola speciální a Praktická škola Jaroměř.

Velké poděkování patří všem, kteří se podíleli na přípravě celé akce a sponzorům. Především dlouholetému spolupracovníkovi a organizátorovi charitativních akcí panu Davidu Novotnému, který nám každoročně pomáhá s kulturním programem festivalu, dále Královéhradeckému kraji, Městu Náchod, řediteli PRIMA Sezóny Jiřímu Hejzlarovi, řediteli Střední odborné školy sociální – Evangelické akademie v Náchodě Mgr. Davidu Hanušovi a jeho studentům. Děkujeme ředitelce SŠ a ZŠ z Nového Města nad Metují paní PaedDr. Olze Taláškové a jejím studentům za vynikající catering. Velikou radost všem malým i velkým udělal pan Jiří Gross, který nás okouzlil neobyčejnými balónkovými sestavami a letos poprvé i speciálními efekty, které předčily naše očekávání.

A vás všechny zveme příští rok na další, již IX. ročník festivalu, kdy bude tématem AUSTRÁLIE!

Simona Jenčíková