Už potřetí zasedla mezi porotce producentka dokumentárních a publicistických filmů v televizi Lenka Poláková. „Vysokov je taková zapomenutá víska. Nedovedla jsem si vůbec představit, jak v takové vesnici může existovat filmový festival. Proto jsme také letos udělili cenu poroty organizátorům. Za to, že to celých čtyřicet pět let vydrželi a podporují amatérský film," ocenila Poláková s tím, že zásluhu na tom má i celková atmosféra, milé prostředí a lidé, kteří se na sebe vždy těší.

Všichni porotci mají profesní zkušenosti a všem bylo jasné, který dokument zvítězí. Stačilo ho prý jednou zhlédnout. Stal se jím půlhodinový snímek Kluci od Terezy Brázdové. „Je to film o strašně dobrých lidech, a těch je na světě hrozně málo. Je dobře, že se o nich točí," uznala producentka.

S Vysokovským kohoutem je už doslova sžitý herec Martin Bohadlo z Vysokova, který ve zdejším festivalovém prostředí od dětství vyrůstal. „Už jako malý jsem tu běhal se žlutou limonádou a koukal se na filmy. Asi od patnácti let jsem se tomu začal sám věnovat a každý rok se snažím, abych měl připravený nový film, který zde má premiéru," prozradil Bohadlo. Letos to byl hraný snímek Inspektoři, který natočil spolu s přítelkyní Anetou Žďárskou v Adršpašských skalách. „Večer předtím jsme u piva vymysleli scénář na čtyři lístky, na které hospodští dělají čárky, a druhý den jsme vyrazili točit," popsal s úsměvem. Film prý vznikal improvizací a oslovením návštěvníků skal.

Rok co rok se na festivalu objevuje i animátor Jaroslav Nykl z Prahy. Věnuje se klasickému kreslenému filmu a náměty se prý rodí průběžně a postupně dozrávají. Jeho letošní pohádka O sobecké žárovce Hedvice vznikla zásluhou vnuka. „Byl doslova ujetý na žárovky, dokonce s nimi chodil i usínat," prozradil Nykl. Své šestiminutové dílo, které nadchlo porotu i diváky, tvořil přibližně deset měsíců.