Jakub v současné době vykonává svou rozhlasovou praxi v rádiu Relax, které si občané našeho okresu mohou zapnout na webových stránkách www.radio-relax.cz.

Vyzkoušet si práci rozhlasového moderátora bylo Jakubovou touhou již několik let a také si za ní cílevědomě šel.

„O získání této zkušenosti jsem usiloval dlouho. Než jsem narazil na Relax, prošel jsem si několika jinými rádii, kde mi buď na rovinu řekli, že můj projev je cílen pro jinou věkovou skupinu posluchačů a nebo si jen hájili svůj pořad a cokoliv nového, co bych do rádia přinesl, zavrhovali,“ vypráví o nelehkých začátcích Jakub.

Šanci ukázat moderátorské schopnosti dal Jakubovi po únavném „turné“ po několika českých rozhlasech až programový ředitel rádia Relax Milan Hanuš. Ten mladíka z Mezilesí seznámil s chodem rádia, vyzkoušel, jak je na tom s angličtinou a dal mu za úkol připravit si hned tři vstupy.

„Dále jsem absolvoval i hlasové zkoušky a musel jsem se naučit i technické odbavení, po němž mě hned poslali do éteru, abych si prý vymáchal čumák pěkně naostro,“ směje se Jakub. Ten je nyní v rádiu prozatím pouze na záskoky a jeho moderování je vesměs na domluvě, a proto ho široká veřejnost může zaslechnout na Relaxu prakticky kdykoliv. Od ledna je prý domluven na úterním a čtvrtečním vysílání písniček na přání, které si již také několikrát odmoderoval, a možná prý dostane i nějaký další pořad.

„Praxe v rádiu mě velmi baví a naplňuje mě . Je velmi potěšující, když posluchači na mé vysílání nějakým způsobem reagují a posílají mně SMSky nebo maily,“ říká Jakub. „Bylo by ale nefér, kdybych řekl, že do rádia jsem se dostal jen svou zásluhou. Svůj podíl na tom určitě mají i mé profesorky Zuzana Koliandrová, která mně ve škole učí správné výslovnosti.

Dále Eva Vosková, která dbá na umělecký přednes či Alena Rychetská, jíž mám na hodiny zpěvu. V minulosti jsem byl navíc pod dohledem Pavla Krejčího z Českého rozhlasu,“ děkuje všem Jakub.

A jak se na jeho počínání v rádiu dívá sám programový ředitel Milan Hanuš, který díky své vstřícnosti otevřel Jakubovi brány do moderátorského světa, za což je mu mladý talent velice vděčný?

„I když je na nějaké hodnocení ještě příliš brzy, můžu říci, že Jakub je nadaný kluk. Talent a dispozice pro práci moderátora rozhodně má a jeho přístup k práci se mně líbí. Jediné, co by se mu dalo vytknout, je snaha tvořit z moderátorského pohledu věci, které by ještě nemusel zvládnout. Jinak má určitě nastartováno dobře a je pouze na něm, jak bude ve své kariéře pokračovat,“ řekl nám programový ředitel Milan Hanuš.

Jakuba lze slyšet na vlnách na Relaxu už dnes od 19 do 24 hodin, a to při moderování písniček na přání, hitparády a seznamky.

(Zuzana Kubečková)