Tuto pozoruhodnou knihu vydalo město Jaroměř ve spolupráci s Městskou knihovnou v u příležitosti slavnostního zahájení druhé turistické sezony Prvního vojenskohistorického muzea M. Frosta v Josefově. Autoři v závěru děkují svým spolupracovníkům a výslovně uvádějí, že kniha vyšla „díky pochopení a podpoře starosty města Jiřího Klepsy a městských zastupitelů” ofsetem v nákladu 2000 výtisků.


I pro turisty


Reprezentativní kniha v pevné vazbě podélného formátu A5 má 253 stránek a 157 černobílých a barevných obrázků, především historických pohlednic a jednoho plánku města Jaroměře z roku 1911. Knihu na hlazeném papíru kvalitně vyrobila tiskárna ELLI print Dvůr Králové nad Labem. Pohlednice jsou ze sbírky Jaroslava Krále. Hutné, stručné a výstižné popisky pod obrázky vytvořil Jindřich Polák (strana 10-164). Výstižnou stručnou historii města nastínil Pavel Mertlík (s. 7-9). Jazykovou korekturu a lektorování českého textu provedl Jiří Uhlíř. Důležité je, že prakticky celý text Mertlíkova úvodu a objemné texty Polákových popisek byly přeloženy do dvou světových jazyků. Tilo Eidner je přeložil do němčiny a Jiří Vaněk do angličtiny. Cizojazyčné překlady zabírají celkem 84 stránek textu v závěru knihy, čímž se kniha stává přístupná a zajímavá pro zahraniční čtenáře a turisty. Vkusnou grafickou úpravu a barevnou obálku navrhla Dagmar Holá. Kniha obsahuje i cenný Polákův soupis použitých pramenů a literatury (s. 165-166).


Vznik knihy


Protože jsem měl možnost od října 2007 do února 2008 třikrát český rukopis knihy lektorovat a jazykově korigovat, mohu nyní zveřejnit doplněnou část svého lektorského posudku. Album vybraných historických pohlednic, převážně celobarevných pochází z bohaté sbírky pohlednic Jaroměřska Jaroslava Krále z Josefova. Králova sbírka zhruba 150 historických pohlednic Jaroměře z let 1900 – 1945 se stala ikonografickým základem pro recenzované album. Většinu pohlednic vydali jaroměřští nebo josefovští nakladatelé, knihkupci, papírníci, obchodníci i fotografové, jako třeba knihkupec Eduard Fastr, papírník Josef Rejl, knihkupec Alois Šmahel a O. Juliš, litograf Josef Ryšavý, majitel tiskárny Václav Nejedlý, obchodníci Jan Malina a František Kriegler, fotograf František Guld a další. Nejstarší a nyní velmi vzácné pohlednice byly vydány před rokem 1900, mladší se uchovaly ve více exemplářích. Staré pohlednice dnes ožívají v knižních publikacích. Za průkopnickou pro Jaroměř lze považovat knihu jaroměřského rodáka, univerzitního profesora Františka Černého Putování se starými pohlednicemi z Hradce Králové do hor z roku 1988. Josefovské historické pohlednice se dočkaly vydání už vloni v březnu 2007 zásluhou editorky-autorky Olgy Mertlíkové a sběratelů Jaroslava Krále a Jiřího Mohlese.


Kompozice alba


Historické album starých pohlednic Jaroměře je velmi promyšleně uspořádáno do tematických okruhů. Prohlídka Jaroměře začíná sedmi celkovými pohledy na město z různých vyvýšených míst i z letadla a pokračuje 24 pohlednicemi náměstí, 27 pohlednicemi Jakubského Předměstí s pohledy na kostel sv. Jakuba Staršího, architekturu gotického chrámu sv. Mikuláše se zvonicí, památnými budovami, jako jsou kasárny, hostince, hotely, knihovny, obchody, školy, nemocnice, knihovna, muzeum, parky, ale i mosty a podobně. Některé objekty v současnosti už neexistují, ale jsou zachovány právě na záběrech historických pohlednic, například hostince U Chmelíků, nebo Chudobka. Největší soubor zhruba 83 pohlednic zobrazuje Pražské Předměstí, Ptáky, Husovu třídu, Cihelny. Celkem 10 pohlednic zachycuje exteriéry místních částí, původně samostatných obcí Jezbiny, Semonice a Starý Ples. Polákovy popisky pod pohlednicemi jsou velmi výstižné, i když lapidární a hutné. Vhodně historickými fakty a informacemi komentují popisovaný objekt, záběr, snímek velmi dobře vyjadřující ducha genia loci. Obrázky mají skutečně velkou historickou dokumentární hodnotu, jsou skutečně „památníkem” historie města Jaroměře. Jsou velmi ilustrativní, názorné i objevné ve své historicky poznávací a výpovědní hodnotě. Ostatně, přesvědčte se sami.


Význam publikace


Přínos a význam publikace je nejen ikonografický, ale též v přiléhavém Mertlíkově historickém úvodu a ve výstižných a zdařilých popiskách Polákových. Navíc díky cizojazyčným textům se zvyšuje akční rádius Králova a Polákova alba pro německy a anglicky mluvící čtenáře a turisty ze zahraničí. Kniha je od začátku dubna 2008 ke koupi v jaroměřských a josefovských knihkupectvích a muzeích. Kniha na křídovém papíře stojí 295 korun. Závěrem lze konstatovat, že kniha Jaroměř ve starých pohlednicích a fotografiích (2008) nesporně přispívá k úspěšné a efektivní propagaci a popularizaci našeho města Jaroměře v široké veřejnosti doma i v zahraničí. Jedná se o velmi objevnou, přínosnou, zdařilou, hodnotnou a nadčasovou obrazovou knihu – album, které napomáhá důstojné reprezentaci a evropeizaci starobylé Jaroměře. Kniha může sloužit i jako dárek pro přátele doma i v cizině.

(Jiří Uhlíř)