„Všem lidem bych přála štěstí a lásku, kterou budou cítit okolo sebe i v sobě. Myslím, že tohle je ten základní kámen ke zdraví," řekla Nej sestřička. Uvedla také, že ji těší, že vyhrála pátý ročník soutěže, neboť číslo pět je nyní symbolické její nemocnice letos slaví pětapadesát let provozu.

Hned v úvodu večera publikum příjemně naladila Naďa Urbánková. „Pro kariéru i zdravou stolici stačí jediné netlačit," pobavila zpěvačka zaplněný sál. O sestřičkách řekla: „Buďte shovívaví a laskaví a milujte je. Vykonávají činnost, která je obtížná a potřebují pohladit a přidat peníze." Urbánková prozradila, že vystudovala ošetřovatelství na škole v Trutnově a dokonce pracovala v nemocnici v Josefově. Poté zazpívala populární písně z divadla Semafor Včera neděle byla, Motýl a Na okně seděla kočka. Publikum tleskalo do rytmu a notovalo si s ní. Rozloučila se písní Závidím. Tu má prý hodně ráda.

Sestřičky se předvedly ve čtyřech disciplínách. Také letos přišly na řadu sestřičkami obávané a publikem naopak kvitované otázky od vybraných porotců. Diváky pobavila otázka psychiatra Jana Cimického. „Představte si, že už je po volbách, jste budoucí premiérka vlády této země a je na vás, abyste si vybrala ministra zdravotnictví. Máte šest nabídek, tři muže, tři ženy. Muži jsou doktor Sova, doktor Štrosmajer a doktor Cvach (postavy ze seriálu Nemocnice na kraji města). Ženy Eliška Balzerová, Jana Štěpánková a Dana Medřická."

Martina Prchalová z Fakultní nemocnice Hradec Králové mu na to odpověděla: „Určitě by to byl muž, zřejmě pan doktor Sova. Má velké charisma."

Sestřičce Evě Karáskové z náchodské chirurgie kladl otázku herec Jan Přeučil. Učinil i hlubokou poklonu. „Milé a půvabné sestřičky nejen zde na pódiu, ale v celé České republice, dovolte mi, abych před vaší profesí, která je posláním, hluboce svůj oblíbený klobouk smekl," řekl Jan Přeučil. „Člověk má takovou váhu, jakou váhu má jeho slovo. Vaše slovo, milé a půvabné sestřičky, má neuvěřitelnou váhu. Jakou větu používáte k pacientovi nejčastěji?," zajímalo Jana Přeučila. Eva Karásková dlouho neváhala: „Prosím, položte se tady na lůžko."

Olympionik kajakář Jan Štěrba se ptal Lenky Drapákové z Oblastní nemocnice Jičín, zda sportuje a jaký sport by doporučila pro zdraví. „Jízdu na kole," uvedla sestřička. Finalistka Martina Šebestová z nemocnice v Klatovech, která měla v sále velkou hlasitou podporu svých kolegyň, dostala otázku, co by si přála, kdyby chytila zlatou rybku a měla tři přání. „Prvním přáním by bylo zdraví pro celou rodinu, druhým méně dokumentů ve zdravotnictví a třetím, ať vše vyjde a večer se všem líbí," odpověděla.

Ošetřily dokonce Muže roku

Kateřina Kornová se tázala Evy Bystřické z Českého národního registru dárců dřeně vedoucí Dárcovského a náběrového centra ve Fakultní nemocnici Plzeň, jestli jí vyhovuje současné zdravotnické oblečení. „Současné uniformy se mi poměrně líbí, ale protože jsem ze staré školy, milovala jsem modré šaty a zástěrky. Čepeček ale ne," sdělila Eva Bystřická.

V porotě zasedl také známý lanškrounský farář Zbigniew Czendlik. Ten řekl, že by chtěl vědět, koho budou sestřičky volit a kolik berou, ale na to se prý slušný člověk neptá. „Necháme si to ke zpovědi," žertoval. V zákulisí později prozradil, že si dobře všímal, jak se která sestřička přirozeně chovala a usmívala.

Finalistky musely také splnit úkoly ze zdravotnictví na Muži roku 2013 Antonínu Beránkovi. Třeba dát injekci do pozadí, přivázat neklidného pacienta, zavázat mu ránu. Disciplínou diváky pro vysvětlení úkonů provázela vrchní sestra z náchodské nemocnice Renata Dušková. Sestřičky si však Muže roku musely nejprve na pódium přivést na lůžku. „Jé, on je svlečený," divila se moderátorka Štěpánka Duchková a hodila šibalský úsměv směrem k publiku. Když se měl Antonín Beránek vydat zpět do zákulisí, moderátorka se k němu rozeběhla se slovy: „Ne, ještě mi ho nedovážejte. Nechtěl byste umělé dýchání?"

Večer doprovázela také hudební vystoupení. Bohuš Matuš vystřihl Lady Karneval skoro jako sám mistr Karel Gott. Zazpívali také Heidi Janků či Markéta Konvičková. Netradičním zážitkem byla píseň z opery v podání Michaely Noskové. Jednu z disciplín doprovázela svým rytmickým zpěvem Madalena Joao. Na adresu soutěže řekla: „Jsem ráda, že tady nejde o 90 60 90, ale o něco jiného." Zapravdu jí pak dalo právě i vítězství Zdeny Oldřichové.

Sestřičky si akci užívaly, byť zpočátku některé měly trému. „Pro mě jsou vítězky všechny," řekl spolupořadatel akce David Novotný.

K publiku promluvili i ti, kteří měli nad večerem záštitu. Třeba starosta Náchoda Jan Birke prozradil, že má po zkušenostech z nemocnice noční můry z cévkování. Uvedl také, že není právě zodpovědný pacient: „Patřím k pacientům, kteří si vezmou 14 dnů dovolenou a během nich si vyřeší všechny nemoci. Jsem asi dobrý pacient z pohledu zdravotní pojišťovny, ale pro lékaře a sestřičky jsem pacient s velkým P." Starosta Červeného Kostelce Petr Mědílek poznamenal, že je lepší potkávat sestřičky na jevišti než v nemocnici.

Podle krajské radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové nemocnici nedělají v prvé řadě přístroje ani budovy, ale především personál. „Myslím si, že tento večer je poděkováním a vyjádřením toho, co si o sestřičkách myslíme. Všem sestřičkám bych popřála, aby se jim v práci dařilo a trochu se jim snížila administrativa, na kterou si stěžují," sdělila radní. Exposlankyně Soňa Marková zdůraznila, že zdraví je to nejdůležitější na světě, ale většinou to lidé poznají, až když ho ztratí. „Potom tady máme sestřičky a lékaře, aby se o nás dobře starali, aby nás pohladili, utěšili nás a vysvětlili nám, co s námi vlastně bude dál. Přála bych sestřičkám, aby nastala doba, kdy budou mít ocenění jejich práce nejen morální, ale i finanční," uvedla Marková.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl: „Zdravotnictví je velmi složitý obor a může obstát díky skvělému personálu, jakým jsou lékaři, personál v zázemí a především sestřičky. Těm deseti, které jsme tady viděli, lze pogratulovat a myslím, že skvěle reprezentují svůj stav."

Pořadatelé akce, kterými jsou výrobce zdravotnických a hygienických potřeb z Červeného Kostelce a David Novotný, věnují výtěžek z večera ve výši 50 tisíc korun Oblastní charitě Červený Kostelec.