Nejstarší kontinuální divadelní přehlídka v Evropě a pravděpodobně i na světě jede na plné obrátky.

Na letošním festivalu se na třech divadelních scénách představí třicet čtyři amatérských souborů z celé republiky. Přijedou ale i zahraniční hosté, a to z Ruska a ze Slovenska. Během festivalu bude jenom v hlavním programu odehráno osmdesát osm divadelních představení.

Na hronovských jevištích budou zastoupeny všechny žánry. K vidění budou inscenace činoherního, experimentujícího, studentského a loutkového divadla, chybět nebude ani divadlo poezie či divadlo hudební.

„Diváci tak mají příležitost vybrat si z bohaté nabídky," říká ředitelka festivalu Marcela Kollertová.

Mimo hlavní festivalový program bude představeno i několik mimosoutěžních představení. Pro návštěvníky je připraven rovněž bohatý doprovodný program, který se koná z větší části na přírodním pódiu v parku Aloise Jiráska.

Jiráskův Hronov není pouze vrcholnou přehlídkou toho nejkvalitnějšího a nejinspirativnějšího, co se v amatérském divadle za uplynulou sezónu urodilo, ale prostřednictvím rozvinutého systému seminářů také významně přispívá ke vzdělávání amatérských tvůrců.

V rámci letošního festivalu bylo vypsáno patnáct tematických seminářů a dílen, kde se celý týden bude vzdělávat 264 seminaristů.