Moderátor Michal Jančařík za všechny uvítal a pozdravil osobnost, která si to zasloužila mírou velmi vrchovatou. Byl jí legendární režisér Václav Vorlíček, který 3. června oslavil úžasné životní jubileum. „Doufám, že se na mě nebude zlobit, když prozradím i to číslo, které s tím jubileem souvisí. Dožil se 85 let v plné formě a síle a my jsme moc rádi, že to takto je a že je tady s námi," řekl Michal Jančařík. Ze sálu se ozval obrovský potlesk a Václav Vorlíček vstal a mírně se uklonil a děkoval. Skromně naznačil, ať publikum potlesk utlumí, ale lidé ještě nějakou chvíli tleskali a vzdávali režisérovi hold, takže přehlušili i jeho slova díků.

Cenu za nezapomenutelné role v českých filmových a televizních komediích převzal Viktor Preiss. Publikum mu tleskalo ve stoje. „Já si ji nezasloužím za všechny filmové komedie. Já jsem jich moc neudělal, ale mám ten žánr rád a budu ho dělat radši než všechny ty Shakespeary a tragédie," sdělil Preiss.

Dostal speciálně pro něj upravené hodinky značky Prim od novoměstského tradičního výrobce. „Tak já budu chodit s vyhrnutýma rukávama," dodal s úsměvem Preiss.

Festival zahájila jeho patronka Jiřina Bohdalová. „Život letí jako voda. Je to už rok, co jsem tady byla naposledy a teď tady před vámi stojím a říkám si: Je to vůbec možné? Rok a vůbec nic se nezměnilo, jak koukám na Vaška," řekla Bohdalová, která se přitom dívala na Václava Vorlíčka.

Bohdalová také vyslovila jedno přání: „Doufám, že 37. ročník filmového festivalu Novoměstského hrnce smíchu bude úspěšný, že umělci, kteří mají smysl pro humor, naplní tento hrnec smíchem až po okraj. Jako patronka jim přeju mnoho zdaru."

Bohdalovou z pódia vyprovodil Petr Hable, zdejší starosta. Nabídl jí rámě a odvedl jí do hlediště. Ještě předtím však divákům sdělil, jaký je význam festivalu pro město. „Festival má pro město velký význam i proto, že se rámci festivalu můžete vy všichni účastnit a navštívit spoustu akcí, které s festivalem souvisí ať už hudebních, tak i dalších kulturních oborů," uvedl Hable. Popřál všem příjemně strávený týden tak, aby si za týden mohli všichni říci, že se 37. ročník vydařil.

Diváky pozdravila také Tereza Brodská, která zasedá v porotě. Na pódium však přišla bosa. „Nekupujte si nové lodičky před důležitými akcemi," vysvětlila. Porota už své favority vybrala, ale budou známi až za týden. A tak Brodská sdělila: „Myslím si, že nakonec ty výsledky a rozhodnutí dopadla dobře a mám z toho dobrý pocit. Děkuju všem, kdo byli v porotě."

Na zahájení nechyběli ani členové festivalových porot. V té hlavní kromě Brodské opět zasedli Vladimír Suchánek, zdejší rodák, akademický malíř a grafik, Josef Hanuš, čestný prezident asociace českých kameramanů, režisér a herec Ondřej Kepka, novinářka Věra Míšková a ekonom Jiří Kunte. Chyběl však režisér Zdeněk Zelenka, který ochořel.

Večer zpestřili svým tanečním vystoupením nazvaným Gangsterka čtyři mladíci na vysokých chůdách, vystupující pod názvem Long Vehicle Circus. Postarali se o dobrou podívanou a také oni si vysloužili pořádný potlesk.

Zábava ale probíhala i v zákulisí. Bohdalová a další herečky či Vorlíček seděli u kulatého stolu v přísálí, pokuřovali cigarety, smáli se a bavili.

Po zhruba hodinovém slavnostním zahájení už se promítal soutěžní snímek Fotograf režisérky Ireny Pavláskové. Po skončení projekce proběhla tradiční beseda před oponou, na které se divákům představila nejen režisérka Pavlásková, ale také protagonistka jedné z hlavních rolí Máša Málková a další herečky, které ztvárnily role ve zmiňovaném snímku herečky Zuzana Vejvodová, Bára Fišerová, Dagmar Zázvůrková a Iveta Jiřičková.

„Natáčení snímku Fotograf trvalo přesně 46 natáčecích dní, což jsou dny po dvanácti hodinách natáčení. Před tím byla tři měsíce příprava, střižna atd," sdělila režisérka Pavlásková. Přímo na natáčení se prý chodil dívat i fotograf Jan Saudek, jehož osudem je film volně inspirován. „Občas se chodil podívat na scény fotografování, přišel se například podívat, jak jsme zařídili ateliér, kde se odehrává hlavní děj. Ten byl udělaný přesně podle Janova ateliéru," dodala Pavlásková.

Protože byl snímek Fotograf soutěžním filmem, nechyběla v sále ani trojice časoměřičů. „Zaznamenali, že během promítání, stopáž filmu byla 8280 sekund, se diváci projevovali hlasitým a měřitelným smíchem po dobu 621 sekund, což činilo 7,5 procent z celkové filmové stopáže," sdělila Ilona Daňková, ředitelka festivalu.

Ceremonii v hlavním sále Kina 70 předcházely akce na novoměstském Husově náměstí a terase kina. Odpoledne na náměstí koncertoval zpěvák Martin Maxa. Svoje sportovně taneční umění předvedly týmy místního Stepíku, zahrála i kapela Kroky Michala Davida. Na terase kina vystoupily opět týmy Stepíku Fitness Team, aplaus publika sklidili mladí chůdaři z tělesa Long Vehicle Circus i Spolek historických tanců. Na terase kina opět zahrál a zazpíval Martin Maxa.