Vlajky byly staženy a malé městečko při toku Metuje opět osiřelo. Účastníci jubilejního festivalu se pozvolna začali rozjíždět do svých domovů, a to jak s myšlenkami na proběhlá představení, tak i se vzpomínkami na své staré i nové přátele. Těch, kteří ještě přespali do neděle, už byla jen hrstka, neboť nedělní rána na prázdném hronovském náměstí bývají velmi smutná. Zůstávají tedy hlavně organizátoři, kteří přebírají prostory po seminářích, a místní, kteří pozvolna přivykají znovunabytému klidu města. A tak jen několik čísel, která dokreslí nejstarší středoevropský festival amatérského divadla.

Během přehlídky se prodalo 13 584 vstupenek na 51 představení. Ve třech hronovských sálech se představilo třiadvacet souborů s 320 účinkujícími. Celkový počet poskytnutých noclehů během osmi dnů festivalu atakuje hranici 12 450. Počet návštěvníků letošního Jiráskova Hronova se blíží k číslu 900.

„O festival je vždy velký zájem,“ konstatoval mluvčí festivalu Jaroslav Kodeš. Diváci si od minulého pátku mohli denně vybírat z několika představení. Podle Kodeše se pohledem odborníka jednalo spíše o průměrnou podívanou, nicméně laické obecenstvo muselo být spokojené. Mluvčí vyzdvihl mimo jiné Tyjátr Praha.

„Například studentská divadla ještě nemají zvládnuté řemeslo, tvoří však s nadšením a jejich podání je zajímavé,“ řekl Jaroslav Kodeš.
Festival každoročně nabízí nejen představení, ale i spoustu seminářů, jichž se letos zúčastnilo na 300 lidí. Nesoutěžní přehlídka je otevřená všem žánrům a do Hronova přijíždějí i zahraniční soubory.

Vedle účastníků z České republiky se představili také divadelníci ze Slovenska, Nizozemí, Norska, Izraele či Německa.

Příští - jednaosmdesátý ročník Jiráskova Hronova – by měl proběhnout v termínu od 5. – 13. srpna 2011. Tak tedy za rok opět v Hronově na shledanou.

(Jiří Mach, ČTK)