Ta se v Červeném Kostelci uskutečnila v sobotu 8. ledna, kdy se krátce po rozednění za deště, mrholení a na náledí vydaly na koledu do města, blízkého i vzdálenějšího okolí skupinky tří králů. „Letos bylo více koledníků, koledovalo se do 59 zapečetěných kasiček oproti loňským sedmačtyřiceti. Počasí ale nebylo vůbec vlídné,“ uvedla organizátorka Marcela Frýbová, referentka pro vzdělávání Oblastní charity Červený Kostelec. „Nejmladším koledníkem byl jednoroční Vendelín Lelek, který koledoval v Zábrodí,“ prozradila Marcela Frýbová.

Na Červenokostelecku koledníci nakonec vybrali 231 664 Kč. „Sdružení Charita Česká republika děkuje vám všem, kteří jste prostřednictvím této akce přijali podíl na práci ve prospěch slabých a trpících,“ poděkovali organizátoři sbírky.

„Přišli k nám do Lhoty dříve než v jiných letech. Letos to byli malí a velmi milí koledníci, přišli již trochu navlhlí. Už jsme se na ně těšili i na jejich koledu. Stejně jako každoročně, i letos jsme pro ně měli připravené vánoční cukroví. Navíc se svěřili, že když vycházeli na koledu, vyfotil je zmoklý pan redaktor a asi budou ve zpravodaji,“ sdělila nám obyvatelka jednoho lhoteckého domu.

V Červeném Kostelci bude příslušná část výtěžku sbírky - 65 % - věnována na činnosti Oblastní charity v Červeném Kostelci (vlastní hospicová péče, pečovatelská služba). Zbývající část výtěžku (35%) bude odeslána na konto sdružení Charita Česká republika pro další charitní pomoc v České republice i v zahraničí.

Tři králové na Červenokostelecku
V roce 2011 se zde vybralo 231 664 Kč. (Červený Kostelec město 111557 Kč, Lhota 22925 Kč, Horní Kostelec 21052 Kč, Červená Hora 12614 Kč, Olešnice 16309 Kč, Stolín 7698 Kč, Slatina nad Úpou a Boušín 11025 Kč, Maršov a Úpice 5706 Kč, Horní Rybníky 1770 Kč, Horní Radechová 10976 Kč, Bohdašín 5110 Kč, Končiny 4922 Kč.)

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2011 v Červeném Kostelci bude využit na následující potřeby: 40% výtěžku pro Hospic Anežky České - Obnova technického a zdravotnického vybavení – nákup antidekubitních matrací, obnova vybavení pokojů, 25% výtěžku pro pečovatelskou službu – obnova zařízení domu s pečovatelskou službou, 25% výtěžku pro Mobilní hospic Anežky České - materiální vybavení a 10% výtěžku pro Mateřské centrum Háčko – dovybavení a nákup materiálu na výtvarnou činnost. (Oldřich Nermuť)