Křest knihy proběhl minulý pátek v Městském divadle a lahve se šampaňským se chopil architekt David Vávra, kterého měli místní možnost poznat v souvislosti s pořadem Šumná města.


„Pro publikaci jsme si vybrali Broumovsko, protože je velice specifickou oblastí. Nikde jinde nenajdete na několika málo čtverečních kilometrch tolik barokních staveb, jakými jsou právě tamnější kostely. Symbióza kostelů a krajiny na tomto území je naprosto jedinečná,“ řekl nám autor Bohumír Prokop. Ten Broumovsko miluje, a i když se zde nenarodil, považuje tento kraj za svůj domov. Již pět let zde totiž žije.


Broumovsko miluje i architekt David Vávra, který knihu pokřtil. „Trošku se divím, že tento kraj ještě nebyl zařazen mezi památky UNESCO,“ vtipkoval na křtu architekt a dodal, že zde lze najít klid, nádhernou přírodu a velice zajímavou architekturu.


Kniha je ve své podstatě přehledem a současně učebnicí o českého baroka. Jednotlivé stavby a ukázky jsou navíc fotograficky rozmanité, neboť fotografie zachycují barokní architekturu ve všech ročních obdobích. Proto také podle slov Bohumíra Prokopa trvalo tři roky, než finální podoba publikace spatřila světlo světa. Vždyť jenom půl roku se autoři zabývali koncepcí knihy.


Vydání publikace nebylo úplně bez problémů. „Nakladatelství, která jsme oslovili, se vydání knihy bránila, proto jsem založil nakladatelství Modrý anděl a knihu vydal vlastním nákladem,“ říká Prokop.


Největší zájem o publikaci o českém baroku mají v současné době školy uměleckého, výtvarného a architektonického zaměření, což byl také prvotní zájem autorů.