Jazyk vypláznou protinožci

Velkým lákadlem jsou soubory ze zemí pro Evropany vyloženě exotických. Letos jich bude opravdu dost. Dorazí třeba z Nového Zélandu, Filipín, Brazílie, Kanady, Izraele, Gruzie a dalších. Už tradičně jsou zastoupeny i země, kde se folkloru opravdu daří, jako je Slovensko, Itálie a Turecko. Bohužel na festival nedorazí avizovaný soubor z Demokratické republiky Kongo.

Návštěvníci mohou obdivovat třeba potetované spoře oděné bojovníky od protinožců, kteří předvedou, jak kdysi zastrašovali své protivníky.

„Pro našince je folklor Nového Zélandu trochu netradiční. Když k vám přiskočí tmavý Maor, vyplazuje na vás jazyk, kulí oči a řve u toho, dost vás to vyděsí," říká ředitelka Městského kulturního střediska Iva Ceprová.

Dnes čeká soubory vystoupení pro seniory v pečovatelském domě U Jakuba. Poté už bude následovat oficiální program, který začne v 18 hodin za účasti téměř všech souborů. Na pódiu v přírodním areálu vystoupí popořadě praporečníci z Itálie, domácí Hadářek, polský Soubor písní a tanců Walbrzych, soubor pocházející z Filipín, další italský soubor z Aviana, dále slovenský soubor Toplan, turecký soubor, soubor Javorník z Brna, izraelský soubor, Italové z Kampánie, oblíbený soubor z Nového Zélandu, Dolina ze Starého Města, mladí Brazilci a Brazilky a na závěr soubor z Gruzie.

Soubory se během festivalových dní návštěvníkům představí nejen v přírodním areálu u divadla, ale mohou je potkat po celém městě. Třeba v pátek odpoledne budou v ulicích a na prostranstvích po městě svými vystoupeními zvát diváky na večerní program. V neděli od deseti hodin projde červenokosteleckými ulicemi velký průvod. Dokonce na šest set tanečníků v pestrých krojích pak zakončí úžasnou podívanou vystoupením na náměstí.


Na vlnách rytmů bez starostí


„Přijďte s námi zapomenout na starosti všedních dnů a nechat se unášet exotickými rytmy na malé cestě kolem světa. Tak jako každý rok je pro diváky připraven pestrý program po celých pět festivalových dní i večerů. Pro letošní ročník jsme nabídku doplnily o některé novinky. Jednou z nich je čtvrteční večerní program Za folklorem do divadla, kde divákům nabídneme shlédnutí toho nejlepšího z programu souborů a navíc v komorním prostředí našeho krásného Divadla J. K. Tyla," láká Iva Ceprová.

Lákadlem je kromě souborů ze vzdálených zemí i pořad připravený na páteční večer „Překvapení v rytmu folkloru". Na jevišti se ve velkém společném vystoupení představí hned čtyři úžasné cimbálové muziky. „Myslím že tolik geniálních muzikantů z Moravy a Slovenska nadchne i toho nejnáročnějšího posluchače," říká ředitelka Ceprová.

Letošní ročník festivalu bude mít i jiný punc výjimečnosti. Červený Kostelec totiž slaví kulaté výročí. Přesně v den zahájení festivalu to bude 650. let od první písemné zmínky o městě. Proto organizátoři pojali letošní ročník trochu slavnostněji.

Prestiž z oslavy dožínek
Červenokostelecký starosta Petr Mědílek má radost z toho, že se msto zaplní stovkami nejen vystupujících, ale i návštěvníků. „Pět dní Kostelec žije od rána do večera," říká. Pro město je pořádání festivalu prestiží. „Je to nejstarší folklorní festival v českém prostředí, to už něco znamená. Padesát osm ročníků, to je velký kus práce a už to, že letos přivítáme 19 souborů z celého světa, je unikát," dodává starosta Mědílek.

Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci vznikl jako oslava Dožínek. Jde o nejstarší a největší festival v Čechách a dokonce i jeden z největších a nejvýznamnějších festivalů v Evropě. O jeho významu svědčí i fakt, že je pod patronací I. O. V. Koná se pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje a ministra kultury.

Festival den po dni:

Středa
18 hodin: Vítejte u nás, slavnostní zahájení
Folklorní pohlednice z domova i ze světa
21 hodin: Country zábava

Čtvrtek
18 hodin: Folklorní svět v Červeném Kostelci, představí se zahraniční soubory
22 hodin: Tančí celý svět, taneční zábava pro soubory a diváky

Pátek
14.30 hodin: Roztančené město, vystoupení souborů v ulicích
18 hodin: Festival je v polovině, vystoupení souborů
21 hodin: Překvapení v rytmu folkloru

Sobota
10 hodin: Mše svatá
14 hodin: Odpoledne s folklorem, soutěž
18 hodin: Dětské okénko, dětské soubory
20 hodin: Galapředstavení

Neděle
10 hodin: Rozjásané ulice, průvod
13 hodin: Muzikanti hrajte, setkání lidových muzik
14 hodin: Loučení, závěrečné vystoupení