Vystavené exponáty ukazují vývoj nejdůležitějších parků ve městě, jejich založení, historii i současný stav. Výstava také představuje přední jaroměřské zahradníky.

„Můžeme parafrázovat zažitý přívlastek ,Jaroměř – město zahrad a parků’ na ,Jaroměř – město zahrad a zahradníků’, protože za touto krásou stojí systematická práce generací zahradníků, jimž výstava vzdává hold,“ říká ředitelka muzea Olga Mertlíková.

Nejstarším veřejným městským parkem je ten u základní školy na Ostrově. Byl vytvořen před 124 lety podle návrhu zahradního architekta opočenského panství Johanna Liehma ve volném anglickém slohu, pouze západní část měla francouzský charakter. Předcházela mu stavba mostu a budovy školy. Postupně došlo k rozšíření parku ke Karlovu a později k budově knihovny. Park obdržel celistvou podobu v 70. letech minulého století, když byl starý mlýnský náhon, který tudy procházel, zasypán. Na tehdejší dobu moderní koncepce a poloha těsně u historického jádra pozitivně změnila tvář města.

„Přítomnost pevnosti formoval vývoj zeleně v Josefově. V době kdy s ní bylo počítáno ve vojenských plánech nesměly být stromy ani v jejím bezprostředním okolí. Kam dostřelily pevnostní děla musela být přehledná pláň. Až zeleň vysazená po válce v roce 1866 mohla přetrvat do dnešních dnů. Nyní parky kolem pevnosti tvoří zelený prstenec,“ vysvětluje Olga Mertlíková.

Mezi parky zvláštního charakteru lze zařadit i místní hřbitovy. Plastiky M. B. Brauna, J. Maxe, Ot. Španiela, V. Wagnera, J. Pekárka, M. Vávry, Vl. Preclíka učinily ze hřbitova v Jaroměři cennou přírodní galerii.

Součástí výstavy je také expozice 150 let firmy Černý, která představuje vývojovou linku od založení v roce 1859 až do současnosti.

Se specializací na šlechtění a výrobu osiv, především petúnií a begónií, začali v roce 1928 František a Marie Černí. První úspěch slavili v roce 1934 s původní odrůdou petúnie Karkulka. Společně vyšlechtili celou řadu klasických - nehybridních odrůd a především se prosadili v konkurenci zavedených německých dodavatelů osiv.

Vyšlechtění prvních hybridních odrůd begónií (1959) a petúnií (1960) se pojí se jmény Alenky a Jana Černých. Celkem se až do současné doby podařilo vyšlechtit více než sto původních odrůd petúnií, begónií, bramboříků, konvalinek a dalších květinových druhů. Firma, po svém znárodnění v roce 1960, patřila pod v s. p. Sempra, která si zde zřídila stanici na šlechtění petúnií a begónií. Tento stav trval až do roku 1991.

Firma Černý byla vždy typickým rodinným podnikem, kde si generace zahradníků-šlechtitelů předávaly znalosti a biologický materiál. Je specializovaným semenářským podnikem, který produkuje semena odrůd petúnií, begónií a bramboříků. Intenzivně se věnuje šlechtění a každoročně uvádí nové odrůdy.

Výstava potrvá až do neděle 13. září a kromě dobových fotografií a plánů je k vidění také videozáznam zahradnické práce.