Nová deska „Sinister species“ se Tortharry hodně povedla. Má velmi hutný zvuk z málo známého českého studia The Barn, které sídlí u Litoměřic. Energie narvaná do „drážek“ cédéčka se podařila kapele přenést i do živého vystoupení. Koncertní křest neměl slabého místa. Kluci jsou sehraní. Kapela odehrála několik starších skladeb a pak došlo na samotný křest. Trojici muzikantů na pódiu doplnili kamarádi a podporovatelé, kteří tvoří Tortharry partu.

THY hledali za kmotra osobnost známou z médií a našli kamaráda Leoše Nohu, hvězdu televizního seriálu Okresní přebor a Vzteklina. Fandové tvrdého metalu ho znají třeba z MetalGate Czech Death Festu, který vloni moderoval. Leoš Noha prozradil, že se se seznámil s Tortharry na festivalu Nasajem s Masajem v České Skalici, kde hrál s kapelou Buzerant. Leoš překvapil krátkým sestřihem vlasů. Ještě nedávno měl pěkné háro. Rozhodně ale neztratil svůj humor, kterým je pověstný. Kmotr popřál albu dlouhý život.

Po křtu alba došlo na další novinku. Pódium zakrylo plátno, aby se spustila projekce nového klipu THY „Without a break“, který měl minulý týden premiéru v televizi. Hned potom, světe div se, kapela zahrála stejný flák živě. Zajímavý nápad. Z nové desky zazněly ještě tři další písně.

Před Tortharry vystoupily spřátelené kapely. Večer na Zděřině odstartoval setem Awrizis. Tvrdý metal plný technických prvků a psychedelie z Havířova. Pak vystoupili skvělí Slováci Doomas vedení charismatickým basákem a vokalistou Peterem Beťkem. Jejich melodický gothic doom metal se mi hodně líbil. Jako třetí přišli na řadu fantastičtí Hypnos z Uherského Hradiště. Kapela vedená legendárním Brunem Kovaříkem, který i po konci v Krabathoru zůstal věrný death metalu. Hypnos patří k absolutní špičce tohoto žánru. To potvrdili i na stále ještě aktuálním album „The Whitecrow“. „Bílá vrána“ zazněla též živě.

Metalový večírek skončil netradičně před půlnocí, přesto fandové odcházeli spokojení. Spousta z nich si pořídila nějaký ten suvenýr s novým logem Tortharry.

Jan Holý