Po čem doopravdy prahne pražská funky-mašinka Monkey Business, nevíme. Ale soudě podle nového alba Object Of Desire And Other Complications (Objekty touhy a další komplikace) zřejmě po spoustě hitů, celosvětové popularitě a hodinkách s vodotryskem.

Potenciálních hitů si Roman Holý & spol. tentokrát napsali celou řádku. Ať už písně God Is a Goalie či Ace Kisser uslyšíte jako kulisu na mejdanu nebo z rádia, zaručeně se po chvíli zavrtají do uší. Chtělo by se napsat něco o vlezlosti, ovšem vlezlosti rafinované a příjemné, která dokáže rozjařit. Udělat z hitů potenciálních hity opravdové by neměl být problém, byť samozřejmě záleží na vrtkavé přízni publika.

Monkey Business tentokrát nepřizvali žádného „západního“ hosta významu Glena Hughese, což zdůvodnili nižším rozpočetem na nahrávání, ovšem jejich „východní“ host není o nic méně zajímavý. Altajská skupina šamanského hrdelního zpěvu Altai Kai se přidává hned v úvodní skladbě Time For The Payback a postará se o příjemné zvukové překvapení. Monkey Business jako vždy dbají na pestrost a plastičnost zvuku, vítaným oživením jsou vstupy smyčcového kvarteta.

Zásadní předností kapely zůstává potrhlý textový humor. Pobaví láskyplný rockový fetišismus skladby Amp On 11, postavené na výčtu slavných kytaristů a typů kytar, či text Ace Kisser, dětský hold skupině Kiss. Skutečné perly? Úchylná parodická „country“ Far Away From Evil Horses o fobii městského člověka z venkova nebo pitoreskní vize celní kontroly v Allah Took My Tartar Sauce. Snad nejzábavnější je A Song For All Nations s přesným návodem na výrobu rádiových hitů.

Hned několikrát se na albu zpívá o touze po mezinárodním úspěchu, pochopitelně s notnou mírou nadsázky. Přestože Monkey Business nabídky na vystupování i distribuci alba „venku“ mají, v rozhovorech jsou rozumně skeptičtí. Nicméně album vypiplali s obvyklou profesionální pečlivostí tak, aby se s mezinárodní produkcí minimálně poměřovat mohlo.

A hodinky s vodotryskem? Ty už Monkey Business vlastně dostali. Snaha dělat v Česku pop na světové úrovni totiž hraničí právě s příslovečným ironickým přáním vlastnit tento nepravděpodobný předmět. Dárcem „hodinek“ neboli sponzorem se stal jistý výrobce mobilních telefonů, který umožnil kapele nejen uspořádat sérii velkoryse vypravených vystoupení, ale také rozdávat všem návštěvníkům koncertů toto CD zdarma. V éře vypalování jeden z mála způsobů, jak albu výrazně zvednout náklad.

Poslední vystoupení turné proběhnou dnes 13. června v ČEZ aréně v Pardubicích, v pátek v Hale Lokomotiva v Plzni a šňůra vyvrcholí v úterý 19. června v pražské Sazka Areně.

Monkey Business. Object Of Desire And Other Complications. Vydalo Sony BMG 2007.