Muzeum je otevřeno do pozdních nočních hodin a svým návštěvníkům nabízí bohatý a pestrý výstavní a doprovodný program. V minulých letech se návštěvníci v překrásně vyzdobeném muzeu seznámili s tradičními zvyky vánoc, pletením vánoček a pečením cukroví.

Nové Město nad Metují leží v kraji betlémářů. Dokonce samo bývá od dob historika Jana Juránka nazýváno Českým betlémem. Historické město, jakoby stékající k řece Metuji ze skalnatého ostrohu s dominantou zámku a kostela s měšťanskými domy, si přímo říkalo o tento krásný název. Zvláště když město pokryje čerstvá sněhová peřina, připomíná jeho panorama staročeské jesličky.

Není divu, že Český betlém inspiroval výtvarníky; vznikly tři novodobé novoměstské betlémy.

Jako první, v roce 1968, vystřihovací „Český betlém – Nové Město nad Metují“ akademického malíře Jiřího Škopka. Modely pro figurky – daráky mu byli tehdejší obyvatelé města a kulisou Svaté noci stylizované novoměstské panorama se zasněženým zámkem a dřevěnými chaloupkami.

Před Vánocemi r. 1996 se na podloubí novoměstského náměstí poprvé objevila skupina postav v nadživotní velikosti s jeslemi a chlévem. Jiří Škopek ji vytvořil jako obdobu vystřihovacího betlému. Figury jsou vyřezány ze silné překližky a malovány akrylovými barvami. Najdete tu i postavy nové, některé vymyšlené, ale i konkrétní osoby z města. V letošním roce mohou návštěvníci nově zrekonstruovaného Husova náměstí tento velký betlém shlédnout po jeho středeční instalaci už nyní stát zde bude až do Tří králů 2011.

Vyřezávaný unikát

V Městském muzeu je celoročně přístupný Měšťanský betlém, který začal vznikat roku 2001 pod rukama známé řezbářky Jarmily Haldové ze Sedloňova v Orlických horách. Jedná se o výtvarný počin svým nápadem a provedením zcela ojedinělý. Nejdříve vznikla základní část betlému – Svatá rodina a několik renesančních domů na zdejším náměstí, součástí je i zámek se sochou Bedřicha Smetany v popředí. Dále navazují jednotlivé strany náměstí, budova Spolkového domu se slunečními hodinami, kostel Nejsvětější trojice a další domy v jeho sousedství. Před vyřezanými domy je betlémský chlév s jesličkami a s ležícím Ježíškem, postava Josefa a Marie, tři králové, nechybí ani oslík a volek.

Betlém se začal rychle rozrůstat. Řada lidí využila možnost objednat si vyřezání figurky představující někoho z rodiny a darovat ji do betléma; dnes je figurek již více než devadesát.

A tak společně s autorkou Jarmilou Haldovovou zavzpomínejme na vznik některých z nich: „První objednané figurky byly od nestora novoměstského skautingu, který si přál loutkáře a skautíka. Potom jsem k výročí nedožitých kulatých narozenin vyráběla fotografa se starým fotoaparátem. Často se stává, že nezůstane u jedné figury, ale přidá se i celá rodina.

Také já mám v betlémě svoje želízko v ohni. Muzeum projevilo přání mít postavičku z historie města. Byl určen mecenáš města a třikrát zvolený starosta, který byl tiskařem a z chudého chlapce se vypracoval až na ředitele závodů. Vznikla postava důstojného pána, ředitele tiskáren, ke kterému jsem přidala učedníka, jak ručně sází písmena a stojí na bedýnce. A to je to moje želízko – já jsem přišla z Prahy a můj pradědeček pocházel z chudé rodiny s mnoha dětmi a jako malý šel do učení na tiskařského učně. Byl tak malinký, že musel mít bedýnku pod nohama, aby všude dosáhnul. A jelikož byl velice schopný a progresivní, dobře se vyučil a vystudoval, stal se ředitelem významné tiskárny v Praze. Takže často při práci na figurce zapojuji, co je mně blízké. Vznikla tak i figurka zemědělce z Krčína, kterou objednala jeho vnučka podle fotografie, na které drží v náručí děda malé děvče. Shodou okolností mám i já podobný snímek, kde mě drží můj dědeček a na hlavě máme stejné čepičky.“

Až do 1. února je muzeum plné betlémů

Od 18. listopadu probíhá v Městském muzeu v Novém Městě nad Metují výstava betlémů. Exponáty muzeu zapůjčilo Třebechovické muzeum betlémů. Návštěvníci mohou moci obdivovat tradiční historické i současné betlémy, malé i rozměrné, ale také netradiční, vyrobené z keramiky, kamínků, hutního skla, cínu, pšeničné slámy, orobince, samorostu nebo z moduritu.

Výstava je umístěna ve všech prostorách a expozicích muzea a potrvá do 1. února 2011. Otevřeno je úterý až neděle od 10 do 12:30 a do 13:00 do 16:00 hodin. Bližší informace na tel: 491 472 119, 731 627 741. (Monika Mrázková)