Programový ředitel Jiráskova Hronova Milan Strotzer na tiskové konferenci prozradil, že do programu, který čítá 30 inscenací, byly z celostátních divadelních přehlídek vybrány ty nejlepší.

„Celostátním přehlídkám předcházejí přehlídky krajské, ve výsledku to tedy znamená, že se letos na Hronov vybíralo z více než 1000 inscenací, uvedl Strotzer, který neopomněl upozornit, že Jiráskův Hronov je zároveň i jednou z největších vzdělávacích akcí na poli amatérského divadla.

Z letošních 17 seminářů byl největší zájem o dílnu kubánského tanečníka a choreografa Guillerma Horty. Raritou letošního ročníku je mezinárodní seminář mima Michala Hechta, ve kterém se učí pantomimě Češi společně se zájemci z celé Evropy.

Starostka města Hronov Hana Nedvědová, která má největší podíl na zajištění financí, sdělila, že letošní rozpočet se vyšplhal na částku 2,7 milionu. Ministerstvo kultury přispělo částkou 600 tisíc, Královehradecký kraj 200 tisíc. Město Hronov se podílí jednak 250 tisíci, dále pak materiálně a poskytováním nejrůznějších služeb. Přes současnou nepříznivou ekonomickou situaci se starostce Nedvědové podařilo získat od sponzorů dokonce i více prostředků než v loňském roce a to 610 tisíc,“ prozradila tiskovbá mluvčí jiráskova hronova Simona Bezoušková.