Na pardubickém zámku se v úterý točily miliony. A to nikoliv obrazně. Takovou malou generálku na Vánoce totiž zažili starostové obcí, kteří obdrželi dekrety na evropské dotace pro regionální rozvoj.

Zámek Pardubice

Nejvíce se mohli radovat na pardubickém zámku, kam přišla dotace na zvýšení atraktivity a rozšíření návštěvnických služeb, a to téměř třicet tři miliony korun.

„Ve stávajících výstavních prostorách vznikne nová expozice mapující historii Pardubic. Rozšíří se tak archeologická expozice, doplní se vnitřní informační systém pro zlepšení orientace návštěvníků, dojde i na ozvučení výstavních prostor. Na zámku se také zřídí mobilní podium pro pořádání kulturních a společenských akcí, oživí se zámecké valy, parkán a nádvoří včetně mobiliáře,“ vypočetla její využití ředitelka zámku Jitka Rychlíková.

Městys Choltice

Zámek v Cholticích získal 12,45 milionu. „Využijeme je na rekonstrukci zámku, kterému by se měl vrátit renesanční exteriér. Vytvoří se nové prostory pro rozšíření zámecké expozice, takže se prodlouží i prohlídkový okruh. Kromě jiného se počítá se zbudováním nové pokladny, WC pro návštěvníky i se zázemím pro správce a průvodce,“ konstatoval starosta Choltic Tomáš Bolek.

Holubův památník

Město Holice získalo příspěvek na rekonstrukci památníku Dr. Emila Holuba a zároveň také na vytvoření nové expozice, a to ve výši téměř dvaceti milionů korun.

„Díky projektu vznikne ,živé‘ muzeum podle návrhu architekta Davida Vávry, který chce návštěvníkům nové expozice zprostředkovat osobní zážitek z afrických cest a co nejrealističtěji přiblížit výpravy Dr. Holuba za poznáním po africkém kontinentu. Jednou z dominant nové expozice bude funkční model Viktoriiných vodopádů a venkovní africká vesnice s audiovizuální projekcí. Současná expozice osobních věcí a sběrů je již od svého otevření v roce 1966 zachována v původní podobě a postupem času ztrácí na atraktivitě,“ plánuje místostarosta a ředitel kulturního domu Vítězslav Vondrouš.

Vysoké Chvojno

Téměř pětimilionový příspěvek získalo Lesní družstvo Vysoké Chvojno. „Jedná se o dotaci na rekonstrukci historického objektu ve Vysokém Chvojnu a jeho adaptaci na pension se 7 lůžky. Zámeček bude sloužit k ubytovávání hostů Lesního družstva, kteří sem přijíždějí především za mysliveckou a rybářskou turistikou. Mimo loveckou sezonu chceme, aby pension také sloužil jako centrum ekologické výchovy především pro žáky základních škol místního regionu,“ uvedl za družstvo Jiří Voborník.

Stezka pro Kladruby

Za asi deset milionů by v Kladrubech nad Labem měla vzniknout osvětlená stezka se dvěma dřevěnými mosty mezi obcemi Kladruby a Řečany. Stezka je určena pro cyklisty a pěší, díky výhybkám ji budou využívat i kočáry tažené koňmi.

Komu dotace?

32,90 milionu korun
Pardubický kraj - zvýšení atraktivity a rozšíření návštěvnických služeb v areálu zámku Pardubice.

12,45 milionu korun

Choltice – rekonstrukce zámku.

19,86 milionu korun

Město Holice – rekonstrukce památníku dr Emila Holuba s vytvořením nové expozice.

4,91 milionu korun

Lesní družstvo Vysoké Chvojno – adaptace historického objektu.

10,34 milionu korun

Obec Kladruby nad Labem – multifunkční stezka mezi Kladruby nad Labem a Řečany nad Labem.