Demo verzi nového audioprůvodce po klášterech východních Čech připravilo opočenské občanské sdružení Abakus na veletrh Infotour, který se koná v pátek a sobotu v královéhradeckém kongresovém centru Aldis.

Sdružení Abakus zde představí moderní komunikační nástroj. Opočno, rodiště Františka Kupky, je totiž zároveň prvním městem Královéhradeckého kraje, které využívá systém Blueinfo – nový způsob bezplatného rozesílání informací do mobilních telefonů přes bluetooth. Návštěvníci a turisté tak mohou získat bezplatně do svých mobilních telefonů informace o městě, jeho památkách i zajímavostech a nemusí přitom hledat statické reklamní plochy a poutače.

Na veletrhu návštěvníci dostanou k poslechu také skládačku s tištěnými informacemi a plánek. „Předkládáme projekt jako námět do budoucna. Propojujeme v něm oba kraje a chceme ukázat, jak by se v turistice mohlo pracovat,“ vysvětlil předseda sdružení Abakus Jiří Králíček. Nebránil by se ani případnému tištěnému vydání celého průvodce. Chce proto v budoucnu oslovit další spolupracovníky, případně také získat finance na vysílač pro bluetooth.

Vznik průvodce po východočeských klášterech založeného na systému Blueinfo podporuje i převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek: „Ticho k soustředění potřebuje každý člověk, nejen mnich. Vidíte, že lidé (zvláště mladší) chodí stále s walkmanem nebo mobilem na uších. V neustálém hluku nám však mohou uniknout důležité souvislosti života. Jsem rád, že je už vyvinuta technologie, která umožní do těchto mobilů poslat informace o místech, která zvláště mladého člověka pozvou k návštěvě místa, na němž můžeme vstoupit k sobě samým a vidět více a hlouběji!“

„I když existenci mnohých východočeských klášterů připomíná dnes pouze název nebo pověsti, další z nich jsou chloubou kraje a bojují za uchování uměleckých hodnot a odkazů příštím generacím, a proto stojí za to je navštívit,“ míní předseda sdružení Abakus Jiří Králíček.

Opočno se bude na veletrhu Infotour prezentovat v expozici východních Čech jako srdce mikroregionu Rodný kraj Františka Kupky, který vznikl v roce 2007 z iniciativy občanského sdružení Abakus a nese jméno světoznámého malíře a opočenského rodáka.

(zr, zen)