„Několik hodin poté, kdy jsme dotočili poslední záběry, tak v noci most spadl. Skončili jsme ten den dost pozdě, takže naše poslední auto odjelo přes most asi půl hodiny předtím. Už během natáčení jsme měli problémy, že se pod ním valila velká voda. Měl jsem na mostě hodně herců i štábu, za které jsem byl zodpovědný. Ani jsem snad nedomyslel, co by se mohlo stát," zavzpomínal režisér Jiří Vejdělek po pátečním promítání nové české komedie Něžné vlny v náchodském kině Vesmír. Na besedu s diváky přijel společně s producentem Tomášem Hoffmanem.

Film, který v těchto dnech vstupuje do kin, ukazuje most mezi Základní školou Na Ostrově a jaroměřským náměstím ještě v plné své kráse. Pak už mohutný nápor stoleté vody valící se po Labi od Krkonoš způsobil rozštípnutí kamenného pilíře a jedna z železných lávek se zřítila do rozvodněných vln řeky.

„Naneštěstí pro Jaroměř spadl, ale zase na druhou stranu, pokud měl spadnout, tak je dobře, že se tomu stalo před rekonstrukcí, která měla začít v den, kdy se zřítil," zamyslel se nad zvláštním osudem historické památky režisér. Most nechala radnice okamžitě uzavřít a odborníci rozhodli o jeho odstranění.

Ve filmu jsou však k vidění i jiná místa z Jaroměře. Natáčelo se například na náměstí. Z jedné části podloubí udělali filmaři vchod do kina.

Učitelé a studenti zdejšího gymnázia zase poznávají záběry z kabinetu. „Na gymnáziu jsme točili o víkendu, kdy se ve městě konalo mistrovství republiky mažoretek. Takže mužská část štábu se mi trousila po chodbách a omrkávala tam slečny. Byl to také velmi zajímavý natáčecí den," usmíval se Jiří Vejdělek.

Jaroměřští poznají, co je jejich vlastní

Město Jaroměř si režisér a scénárista v jedné osobě vybral z mnoha míst. „Jezdil jsem po celé republice a hledal jsem to nejhezčí. Jaroměř byla tak kouzelná, že se mi zalíbila. Film se odehrává u vody, takže to všechno ladilo," dodal spokojeně a přiznal, že se Jaroměř snažil naklonovat Mělníkem a udělat z toho nové filmové město, které ve skutečnosti neexistuje. „Ale obyvatelé Jaroměře samozřejmě poznají, co je jejich vlastní," zdůraznil.

A o čem vlastně nová komedie pojednává? O nesmělém Vojtovi a jeho neuvěřitelně praštěné rodině. Cholerický tatínek, který kdysi nepřeplaval kanál La Manche, by chtěl mít ze syna závodního plavce, milující maminka v něm vidí talentovaného pianistu. Jenže Vojta má v hlavě především rusovlasou spolužačku Elu. Ke všemu se píše rok 1989.

Inspirovalo ho dětství i dospívání

Diváky filmu Něžné vlny, ve kterém Jiří Vejdělek zavzpomínal na svůj život, který vedl na přelomu 80. a 90. let, také zajímalo, odkud tvůrce čerpá inspiraci. „Možná někteří z vás viděli filmy Muži v pokušení či Ženy v naději. Byl jsem občas v novinách i osobně na ulici napadán, jaký jsem chlípník. Tak jsem přemýšlel, kde se to ve mně vzalo a jestli to tak bylo vždycky. Couval jsem zpátky, až jsem se dostal do dětství a dospívání, kdy jsem se to teprve učil. Ale nyní jsem v podstatě zase mnich," rozesmál Vejdělek zaplněný sál kina.

„Když jsem tedy přemýšlel o komediální postavě do nového filmu, uznal jsem, že neznám nikoho směšnějšího, než jsem já sám. A zvlášť v té době. Takže proto a tam ta inspirace," prozradil bez ostychu.

„A nemáte třeba v plánu natočit něco z vaší vize budoucnosti?" zeptal se zvídavý divák, který nešetřil chválou na ostatní tvorbu Jiřího Vejdělka. „Mám v hlavě takový milostný příběh, který bude inspirovaný mým budoucím životem. Devadesátník bude mít harém mladých osmnáctiletých až devatenáctiletých slečen a všechny je utahá. Věřím, že se vám to bude také líbit," zavtipkoval režisér.

Největší radost dělají Ženy v pokušení

„A jaký film se vám podle vás nejvíce povedl?" zajímalo další návštěvnici kina Vesmír. „To mě spíš zajímá podle vás," odpověděl hbitě Vejdělek a skromně dodal, že se mu nepovedl žádný, ale doufá, že se mu povede ten budoucí. „Kdybych to měl nějak zhodnotit, pak bych rozdělil filmy podle těch, které mi udělaly největší radost. A tím byly Ženy v pokušení," řekl Vejdělek. To potvrdil i producent Tomáš Hoffman: „Tento týden se nám podařilo dotáhnout do konce smlouvu na anglický remake filmu Ženy v pokušení. Producentem bude britský producent oscarového snímku Králova řeč Gareth Unwin. Z toho máme opravdu radost."

Jiřího Vejdělka prý také příjemně překvapil i film Václav, u kterého nečekal, že na něho přijde do kin takové množství návštěvníků.

Další dotazy diváků Něžných vln se týkaly také míst, kde se záběry natáčely. Kromě Jaroměře se jednalo o Prahu, Slapy, Mělnicko, či Kokořínské údolí.