Polické knihovnice tentokrát využily při vymýšlení programu na dobrodružný večer a noc letošního 110. výročí od narození spisovatele Ondřeje Sekory a celou akci věnovaly jeho nejznámější knížce Ferda Mravenec a povídání o hmyzí říši. Kromě čtení z oblíbené dětské publikace čekalo na ratolesti během večera také několik her a kvízů. Svou návštěvou poctili nocležníky dále Poličáci Zdeněk Vancl a Jaroslav Seifert, kteří se brouky zabývají. Z jejich povídání se účastníci dozvěděli mnoho zajímavého a prohlédnout si mohli i jejich sbírky hmyzu.

Vyvrcholením celého programu se pak stalo vyrábění lucerniček, s nimiž se děti a knihovnice vydaly v průvodu noční Policí na zdejší vyhlídku, kde se všichni potěšili pohledem na osvícené město. Nezapomenutelné zážitky nakonec přineslo i nocování v prostorách knihovny, které program zakončilo.
„O letošní účast na Noci s Andersenem byl opět veliký zájem a na všechny děti se nedostalo. Snažili jsme se vybírat hlavně ty, které chodí do knihovny pravidelně na připravované čtvrteční programy,“ sdělila nám ředitelka knihovny Věra Plachtová.

Městská knihovna v Polici nad Metují se do Noci s Andersenem zapojila letos již po páté. Historie nocování v polické bibliotéce se začala psát před pěti lety v klášteře, kde tehdy knihovna ještě sídlila. „Během uplynulých ročníků jsme Noci s Andersenem zpestřili dětem například výstupem k hodinám na kostelní věži, dále jsme se podívali i na zvony ve věži na hřbitově a jeden rok se věnovali také klášterním pověstem a povídali si o tom, jak klášter kdysi vypadal,“ zavzpomínala na minulá léta Věra Plachtová.

(Zuzana Kubečková)