„Ve finále soutěže o titul „nej“ vysokoškolačky České republiky se tento rok představí i Alena Vejnarová z České Skalice, která na Vysoké škole ekonomické v Praze absolvuje obor Mezinárodní obchod,“ uvedla Anna Zapletalová, tisková mluvčí klání.

Do boje o korunku se přihlásila společně s 390 vysokoškolačkami ze všech koutů republiky. „Cestu za titulem začala v předkole, kde musela absolvovat nejen promenádu v černých šatech, plavkách a rozhovor s porotou, ale hlavně vědomostně – inteligenční testy, které tvoří 60 procent celkového bodového ohodnocení, na jehož základě se sestavuje konečná desítka,“ popsala peripetie soutěže Zapletalová.

Jak řekla na stream.cz pětadvacetiletá Vejnarová, nejvíce času ji zabírá studium a péče o čtrnáctiměsíčního syna Filipa. „V dobách sílící regionální integrace a globalizace mi přišel příhodný ke studiu mezinárodní obchod. Představuje pro mě jakousi rozmanitost a svobodu při volbě budoucího povolání,“ nastínila své priority půvabná Českoskaličačka, která se vloni na Štědrý den dočkala příjemného překvapení. „Dostala jsem zásnubní prsten,“ pochlubila se Alena.

Veřejnost ji může již od 16. února až do 31. března vybrat jaké diváckou miss, Miss Academia ČR 2009 on-line. „O svém hlasu lze rozhodnout například podle profilů finalistek na webu www.missacademia.cz nebo videomedailonků na stránkách www.stream.cz,“ upřesnila jedna z hlavních manažerek projektu Sandra Čermáková. I tentokrát je pro hlasující připravena soutěž například o televizor, mikrosystém i další elektroniku. Výherci této hlasovací soutěže budou oznámeni 3. dubna.

Jména finalistky, která získala od diváků nejvyšší počet hlasů, ale i výherkyně titulu Miss Academia ČR 2009, budou zveřejněna během finálového galavečera. Ten se uskuteční ve středu 1. dubna v prostorách Městského divadla Zlín.

„Naše soutěž je známa tím, že každý ročník má vždy své vlastní téma. Letos je to zločin. Další velmi podstatnou změnou je také absence volné disciplíny, místo níž dívky libovolným kreativním způsobem ztvární, jak si představují svou budoucnost po absolvování oboru, který nyní studují,“ prozradila za realizační tým studentů Fakulty Multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Sandra Čermáková.

Oslovovány jsou všechny studentky vysokých a vyšších odborných škol z celé České republiky. Počátek této soutěže se datuje již k roku 1997, kdy byla v rámci reprezentačního plesu zlínské Fakulty technologické zvolena nejmilejší studentka. Od té doby již sice soutěž prošla mnohými změnami, ale její poselství zůstává stále stejné.