„To se nikdy nestalo,“ říká organizátor akce Radek Teichman. „Napoleonská vojska Náchodem vždy jen procházela. Cílem bylo jen ukázat, jak takové boje probíhaly. Ukázka je součástí projektu historické rekonstrukce válečných událostí, ke kterým došlo na česko-polském pomezí v letech 1805 až 1866. Tedy v době válek napoleonských i války Prusko - Rakouské z roku 1866,“ dodal Teichman.

Dorazilo 230 vojáků ze tří zemí

Akce nazvané Válečná zrcadlení na Kladském Pomezí se zúčastnilo 230 vojáků v historických uniformách i 20 koní. Na náměstí byl k vidění 6. prapor polních myslivců z roku 1808 i vojenská jízda z Náchoda. Nechyběly ani napoleonské jednotky z Hradce Králové nebo dělostřelecká pevnostní baterie z Josefova. Do boje se zapojila ruská dělostřelecké baterie z Brna i další historické jednotky z války 1866, a to z Trutnova, Jičína nebo Hradce Králové. Do města dorazily vojáci dokonce z Polska nebo až z Itálie. „V boji bylo možné vidět pěchotní pušky s křesadlovým a perkusním zámkem. Dělostřelci pálili z kanónů a moždířů. Jízda požívala šavle i palaše, což je jezdecká sečná zbraň,“ popsal výzbroj jednotek organizátor.

Představil se kovář i loutkářka

Náchodské náměstí však nežilo jen střetem vojenských jednotek. Před radnicí stála řada stánků nabízejících občerstvení, upomínkové a umělecké předměty. Svou zručnost tady předváděl kovář. Stánek s loutkami přivezla i výtvarnice Jana Benešová z Prahy.

„Každá loutka je originál protože je vyráběna ručně, z tvrzeného modelitu. Je to materiál, který se musí uvařit a upéct. Dále to barvíme a různě zdobíme, podle toho, jaká loutka má být vyrobena. Loutky děláme na zakázku i pro loutková divadla,“ dodala loutkářka.

(Jiří Máslo)