Návštěvníci se náhle ocitli v roce 1420 v dobách, kdy husité táhli na Prahu. Na loukách, které se proměnily v prostranství kolem města Benešov, se střetlo 120 bojovníků. Bitvu u Benešova pořadatelé nastudovali z dobových kronik a snažili se ji dotáhnout do všech detailů. „Každý rok se snažíme zdokonalovat v dobovém oblečení i celé výstroji,“ říká Daniel Richter z pořádajícího dětského kroužku historického šermu Tesák.

Kromě malých husitů přijeli také členové spolků z celé republiky. „Jsou zde šermíři z Moravy, z Prahy, Mladé Boleslavy nebo od Liberce,“ vypočítává Richter. Na louce se objevily i kulisy města a jeho opevnění. Na druhé straně stál klášter. V této bitvě husité město vypálili a pokračovali dál na Prahu. „Měli jsme mít také dva hustitské vozy tažené koňmi, ale bohužel koně nakonec nemohly dorazit. Takže vozy jsme táhli sami,“ doplnil organizátor.

Drobné šrámy z boje nejsou ničím neobvyklým, avšak k velkému zranění naštěstí nedošlo. „Bylo to úplně jako ve skutečnosti na bitevním poli. Moc se mi to líbilo. Hlavně i to, jak při tom pochodu zpívali,“ popisoval svůj zážitek jeden z návštěvníků Adam Holeček.