Odměnu v podobě ceny Déčka si odnesli také ti dobrovolníci, kteří pracují s dětmi a mládeží. Ostatně celý večer byl poděkováním všem, kteří bez nároku na odměnu dělají něco pro druhé.

Zahájení se ujalo krátkým vystoupením náchodské středisko volného času (SVČ) Déčko. „Viděli jsme v šedém davu zazářit světlo, které mění svět kolem sebe, jiskru naděje a lidství, kterou vykřesá právě Křesadlo, jako plamínek toho nejlepšího, co je v nás," přivítala zaplněný sál Petra Výtvarová Krausová, která provázela celým večerem.

Nejtěžší úkol měla porota, která musela vybrat ze všech nominovaných dobrovolníku ty „nej".

Cenu Křesadlo 2012 převzal Pavel Bohadlo z Nového Hrádku. Jeho nominaci, která se dokonce rýmovala, zaslal starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar. „Náš Bohadlo Pavel, to je vskutku živel. Každému rád pomáhá, únava jej nezmáhá. Je to víc než třicet roků, když Pavel s partou stejných cvoků byl u zrodu pochodu, kde najdeme pohodu. Každým rokem zjara, o tratě se stará. Co mu síly stačí, Hrádouskou vařečku značí." Tak začínala veršovaná slova chvály. Nový Hrádek se může pyšnit už třetím obyvatelem, který získal cenu Křesadlo.

Dalším oceněným byl Jiří Malík z Teplic nad Metují. Dobrovolníkem je už dvacet let. Bojuje za ochranu přírody, zvířat, zdraví lidí a čistou vodu. Vede koalici Stop HF, která se staví proti metodě a průzkumu těžby břidlicových plynů v naší republice. Je také zakladatelem občanského sdružení Živá voda. „Byl jsem pozvaný na narozeniny Lídy Pohankový, vůbec jsem netušil, že jsem na tuto cenu nominovaný," řekl bezprostředně po vyhlášení překvapený Jiří Malík.

Třetí Křesadlo získal Miroslav Čiháček z Náchoda. Ten dobrovolně pomáhá přes 30 let. Je členem předsednictva svazu Paraple, předsedou Společnosti vozíčkářů a místopředsedou Sdružení zdravotně postižených v Náchodě.

Slavnostní večer připravila skupina studentů, kteří si říkají Hledači příběhů, za podpory SVČ Déčko Náchod a národního dobrovolnického centra Hestia. O hudební zpestření se postaralo bubenické seskupení Tus TuduKa z náchodské ZUŠ. Veselou tečkou na závěr byla Pohádka o třech prasoslečnách. Zahrál ji divadelní soubor Na tahu z Červeného Kostelce. 

Ocenění získali:

CENA KŘESADLO 2012

Pavel Bohadlo - Nový Hrádek

Jiří Malík - Teplice nad Metují

Miroslav Čiháček - Náchod

CENA DÉČKA

Jitka Krásná - Police nad Metují

Antonín Pohl - Police nad Metují

Renata Krčmářová - Dvůr Králové nad Labem